Pelgrimsplannen voor 2021

Het is nu juli 2021 en de spanning stijgt. Volgende week nog een gesprek met de cardioloog en als alles goed is, vertrek ik een paar dagen later.

Ik wil vanaf Metz in Noord-Frankrijk beginnen. Eerst richting Meer van Genève over de GR-5. Daarop was ik al veel langer aan het wandelen. Eigenlijk al voordat het gepelgrimeer begon in 2014.

Eerst in 2003 of 2004 begonnen aan het Pieterpad, als herdenking aan mijn ouders, heit en mem. Vertrokken op heit’s verjaardag op 22 april. In Pieterburen. Al wandelend was het ook nog mem’s verjaardag, 2 mei..

Laatste stuk in Limburg met zonen Frank en Jan en Jan’s vriendje Chris gelopen..

Daarna was ik maar doorgegaan na het eindpunt op de Pietersberg. Eigenlijk tot Luxemburg. Ook Jan liep daar nog etappes mee. Door de Ardennen, Duitstalig België. Ik kwam daar de eerste bordjes tegen van de Camino, de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

De plannen werden omgegooid en ik begon in 2014 aan mijn Pelgrimstocht naar Santiago. De start in Fryslân met Frank en Jan. Daarna alleen verder. Steeds een weekje wandelen als ik weer eens vrij was. Zo belandde ik in september 2014 in Reims in Noord Frankrijk.

In maart 2015 nam ik verlof op én was het plan om naar SdC te wandelen. Ik begon vol goede moed. Maar nam toch te veel hooi op mijn vork, te veel gewicht, te veel kilometers. En ik moest stoppen door een vervelende blessure: gebroken middenvoetsbeentje, ook wel marsfractuur genoemd.

Na een maandje in het gips thuis kon ik verder en kwam begin juli 2015 aan in Finisterre. Het Einddoel van mijn Pelgrimsreis: van de Friese Waddenzee tot de Atlantische Oceaan.

Wat een Reis, wat een indrukken, wat een leuke mensen onderweg! Echt onvergetelijk.

Door mijn gewandel raakte ook Ans besmet met het wandel-virus en na 2015 hebben we al heel wat wandelingen gemaakt. In Ierland, Engeland, in Frankrijk in Normandië en Bretagne, in de Morvan, bij Vezelay. Je kan het niet zo gek bedenken of we hebben er gewandeld: meestal met rugzak…

Ook liepen we de Eiffelsteig in Duitsland, ook al zo’n prachtige herinnering. Ook hier kwamen we trouwens Pelgrimspaden tegen richting Trier-Luxembourg…

Ik ben hier de Pelgrim, de Pylger. Ans is meer een wandelaar.

Wel liep ze met me mee toen er in Fryslân een manifestatie was in Sint-Jacobiparochie, Santiago aan het Wad van Eijsden naar het Wad.

Vorig jaar bezochten we in de vakantie nog verschillende plaatsen, die met mijn Pelgrimsreis te maken hadden: we kampeerden in Saint-Jean-Pied-de-Port en wandelden nog een flink stuk richting Roncevalles. Daar gingen we een dag later naar toe met de auto.

Heel vreemd om er nu als toerist rond te lopen. Dan zie je hoe gefocust je bent tijdens je Pelgrimsreis. Je kijkt alleen maar vooruit en heel veel ontsnapt aan je aandacht. Niet gek vanzelf als je een 2500 kilometer-lange tocht maakt. Maar toch: Santiago of Finistere was het uiteindelijke wandeldoel. Maar onderweg was ik er allang achter: de weg is het doel. Of nog mooier in het Duits: Der Weg ist das Ziel.

Precies wat op mijn nieuwe routeboekjes staat! De Jacobsweg naar Le-Puy-en-Velay. En de Via Podiensis. (De Jacobsweg van Le-Puy-en-Velay naar Saint-Jean-Pied-de-Port)

Dat is mijn wandeldoel voor augustus als ik geen gekke dingen hoor bij de cardioloog. Na Saint-Jean-Pied-de-Port wil ik dan de Camino Del Norte en de Camino Primitivo naar Santiago-de-Compostela lopen en daarna…. Misschien nog door naar Portugal.

En mocht het niet lukken in Spanje door Corona-perikelen, dan kan ik er nog voor kiezen om naar Italië te wandelen naar Assissi en/of Rome.

Ik heb alle tijd. Wat een geluk.

2 gedachtes over “Pelgrimsplannen voor 2021

  1. Wat een mooi verhaal en wat een mooi vooruitzicht! Hopelijk gooit je hart geen roet in het eten🤞. Groet uit Groesbeek 🤗

  2. Wat heb ik genoten van al je wandelverslagen en mooie foto’s. Nu kijk ik al vol verwachting uit naar het verslag van je nieuwe avontuur. Heel veel succes bij je bezoek aan de Cardioloog en dan groen licht voor je camino.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s