De cirkel is rond en rond is de cirkel

Het begon maandagavond al bij me, toen ik op de dijk stond bij Zwarte Haan. Gemijmer.

Dat het nu drie jaar geleden is dat ik in juli aankwam in Finistere. De blijdschap en ontroering die voelde toen ik bij Cee de zee zag. Mijn Camino was bijna gelopen. Toen ik een dag later aankwam in Finistere nam ik mij voor geen kilometer meer te lopen. Finistere was het eind van de wereld, eind van mijn Camino.

In maart 2014 was ik gestart in Fryslân, omdat ik daar vandaan kom. In maart begon de Reis samen met mijn zoons Jan en Frank aan het Wad bij Zwarte Haan, het Friese Finistere.

Het was regenachtig vies weer die dag, maar later klaarde het op. We liepen een paar dagen samen tot Heerenveen, daarna ging ik alleen verder. Lees maar op: pylgerandrys.waarbenjij.nu

jabik 3 schaduwen
Het Bildt 2014
jabik jan en frank 2014
Zwarte Haan 2014
jabik pylger 2014
Zwarte Haan 2014

Nu in juli 2018 sta ik weer in Zwarte Haan. Nee, ik ben niet helemaal teruggelopen vanaf Santiago de Compostela of Finistere. Nee, ik liep nu niet alleen, maar samen met Ans vanaf Eijsden. Op het idee gebracht door de georganiseerde estafette van de verschillende regio’s van het Genootschap van Sint Jacobus. Er werd vooral in groepen gewandeld, maar dit sprak ons beiden niet zo aan. We liepen samen in etappes van Eijsden naar Sint Jacobiparochie.

 

En ik liep daarna nog twee etappes vanaf Leeuwarden. Met Ans had ik begin juli de westelijke route gepakt langs Franeker en Tzum.

Het was heerlijk om samen zo te wandelen, steeds een paar etappes, soms met auto en openbaar vervoer heen en terug. En een andere keer met onze Slaap-Caddy en/of tentje. Gemijmer nu ook bij mij omdat dit jaren niet mogelijk was samen. Ik ben echt heel blij dat Ans doordat ze zo is afgevallen nu samen met me kan wandelen. Een verrijking van ons leven samen.

Easterwierum 2018
Easterwierum 2018

Ik begon met “De cirkel is rond en rond is de cirkel” en zo voelde het gisteravond toen we in ” “processie” achter die verhalenverteller/zanger Tjerk Ridder met zijn ezel aanliepen naar Zwarte Haan. Zelfs de beelden van Finistete en Zwarte Haan lijken op elkaar. Schimmen in het licht van de ondergaande zon. Schimmen van pelgrims, die op zoek zijn naar dit soort beelden en/of rituelen.

finistere
Finistere 2015
Zwarte Haan 2018

 

Zwarte Haan 2018
Zwarte Haan 2018

Dat is zo mooi als je andere pelgrims/ wandelaars ontmoet! De herkenning, je kunt gevoelens delen, die mensen die het niet kennen bijna niet begrijpen. Wat betreft kan ik wel iets voorstellen bij dat samen wandelen in een groep. Alleen niks voor mij, omdat het alleen-zijn, de stilte er heel erg bij horen. En met zijn tweetjes lukt dat ook goed.

wandelaarster/pylger 2018

Zo mijmerend liep ik gisteren over het festivalterrein van Nacht aan het Wad. Een hartstikke leuk festivalletje met (geen luide) muziek, verhalenvertellerij, sterrenkijkerij en je kon zelfs mee met een boswachter het Wad op. Stands met van alles over nachtdieren.

Ik loop er rond, luister naar muziek van een koor met drie muzikanten, een accordeon, een viool en een cello. Melancholische muziek, of ben ik dat? Heel mooi, de Friese teksten ontroeren me. Dat is vanzelf niet gek, want Fries is de taal van mijn hart. Teksten in het Fries komen bij mij meer binnen als Nederlands of een andere taal. Voelt al thuis, thús.

Jelsum 2018
jabik jelsum kerk 2014
Jelsum 2014

Dat gebeurde maandagavond dus ook een beetje, dat gepraat daar van die Bildtkers op de dyk. Dat voelde zo vertrouwd omdat het ook op Liwarders lijkt. Mijn ouders hadden ook vrienden die dat taaltje spraken, het komt me zo bekend voor, zo eigen.

Zwarte Haan 2018

Thús juh, bitsje ouwehoere op de dyk…

Ik ben nog gebleven tot half drie, toen vielen de luiken bij mij ook dicht. Niet gek na drie dagen wandelen door bloedheet Fryslân. Met een tevreden en blije blik duik ik mijn tentje in om drie uur.

Drie fantastische dagen, ik ben weer terug waar ik ooit begon, de cirkel is rond.

2 thoughts on “De cirkel is rond en rond is de cirkel

  1. Mooie beelden mooie mijmeringen! Dank je wel voor het delen Andries. Enne we blijven op weg, ook thuis!
    See you , groet Ans van mij. En… binnenkort begin ik met Georg, mijn lief, ja ja, aan de Camino Portugues!!
    Lieve groet

  2. Ah Elisabeth, graag gedaan. Blij dat het beter met je gaat! Ik hoop dat jij ook zo’n fantastische dagen zult hebben met je lief! Laat je op FB horen wanneer je gaat? Liefs Andres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s