Kening en keninginne fan de greide…

Wat een stralende dag vandaag! Wel warm, maar door die wind goed vol te houden. Op zijn tijd een lange pauze, goed drinken. Dan is het goed te doen, zelfs met een rugzak op je rug.

Vanmorgen stonden we zoals gewoonlijk als we gaan wandelen vroeg op. Eerst klein ontbijtje, daarna snel naar de Boemeltrein Harlingen-Leeuwarden, overstappen in Leeuwarden, snel kop capuchino kopen en dan de Boemel richting Stavoren in naar Station Mantgum.

Van de boerin, mevrouw Westra had ik twee kaartjes gekregen van Arriva, een actie i.v.m. Leeuwarden-Culturele Hoofstad van Europa. Nou, dat is meegenomen!

Bij het station waren we de vorige keer, in mei gestopt. We hadden het idee in vliegende vaart door Fryslân te gaan. Afstanden lijken korter, terwijl het voor mijn idee allemaal heel ver is.

Ik weet niet hoe het komt, maar je loopt van kerk naar kerk, van dorp naar dorp. En daardoor is het te overzien. De dorpen liggen nooit heel ver van elkaar.

De route ging vandaag eerst naar Jorwert, dat was vanaf Mantgum maar een klein stukje. In Jorwert, héél bekend geworden door het boek van Geert Mak, staat de Redbad-tsjerke, momenteel een kloostergemeenschap van de PKN.

Helaas was er vanmorgen niemand. Gelukkig was er een zelfbediening-stempelpost. Dat is misschien een idee voor de volgende Elfstedentocht!! Gewoon zelf stempelen.

Na Jorwerd ging de route richting Leons, wat precies de uitspraak is weet ik niet, iets van Lie-uins geloof ik. Ze spreken hier weer anders Fries als waar ik vandaan kom. Ze trekken nogal, dat komt van het werken op die zware klei. Dat hoor je minder op de zandgronden….

Het Jabikspad volgt hier een oud kerkenpad, dwars door de weilanden, het was lastig om de juiste richting aan te houden. Dit omdat veel van de markeringen weg zijn of verkleurd. Dit stuk was echt heel slecht gemarkeerd. Jammer, nu helemaal omdat er de komende tijd meer pelgrims langs zullen komen i.v.m. Santiago Aan Het Wad.

Dit was me trouwens in 2014 ook al opgevallen, dat veel stickers verkleurd of vergeeld zijn, soms helemaal weg. Je hebt de route in je boekje, maar het is fijner als allebeide kloppen. Markering en routebeschrijving. Dan kan er niet veel fout meer gaan.

Naar wat gezoek en gadeslagen door zeer nieuwsgierig Fries Stamboek Vee komen we aan bij het kerkje van Leons. Tegen het kerkhof aan staat een huisje. De dominee of de koster? Een bushalte en nog twee huisjes, dat is Leons. Een mini-dorpje. Misschien nog wat boerderijen erbij, maar dan houdt het op. Ik zit me af te vragen waarom er dan van die kerkenpaden zijn. Gereformeerd of Hervormd? Hersteld verband? Artikel zo en zoveel. Het kan goed, er waren zoveel kerken, zoveel kerkscheuringen. Ik heb het op de Veluwe gezien dat gezinnen soms wel tien of meer kilometers te voet naar een ander dorp gingen naar de kerk omdat die van hun club was.

Rare jongens die Protestanten….

Van Leons, waar ze trouwens net zoals op meer plekken appelbomen hebben gepland met Jacobsappels, voor de dorstige pelgrims, liepen we door naar Baard. Van Baard naar Easterlittens was maar een.klein stukje.

Daar twijfelden we even want het café was open op maandag. Helaas voor de kastelein/brugwachter hadden we net gepauseerd op een bankje tussen het riet. Het valt wel op dat bijna elke dorpje behalve een kerk een café heeft. Echt zo’n oud groot café, vroeger waarschijnlijk herberg met kamers boven.

We lopen door, koffie drinken doen we straks wel, we hebben zelf nog koffie bij ons en het camping-gaz-stelletje…

Na een stuk langs de Franekervaart gelopen te hebben komen we aan in Winsum. We lopen naar de kerk en zien dat de deur open is. Achter een grasmaaier staat een soort Jezus het gras te maaien tussen de graven. We vragen of we even binnen mogen. “Nee”, zegt de Winsumse Jezus,” ik mag niemand binnenlaten….” Verbaasd en toch een beetje teleurgesteld druipen we af… Toch niet Jezus? Die zei toch: “Laat alle kinderen bij me komen…” Fraai, maar niet in de kerk van Winsum dus….

Omdat ik vind dat we te weinig stempels gescoord hebben gaan we op zoek naar een stempelpost. Deze blijkt te zijn bij een Bed&Breakfast/Theeschenkerij. We krijgen de stempel en we kunnen er koffie drinken. Yeah…!!

De vrouw des huizes gaat met de koffie aan de slag, de man, een Amsterdammer, komt bij ons een praatje maken. Het blijkt dat hij ook in de zorg werkt. En dat hij slecht luistert en niet in Fryslân is gaan wonen om de Friezen. Al met al niet erg sympathiek, een verkeerde attitude om gastheer te zijn. (volgens ons allebeiden).

We drinken de koffie en gaan verder. de route gaat over de weg naar Tzum, in het Fries: Tsjom.

Het is nog een aardig stukje lopen, we worden wat voor de gek gehouden door de grote van de kerktoren. Tweeënzeventig meter hoog. Ik geloof de hoogste van Fryslân.

Als we er voor staan valt op hoe hoog dat wel niet is. De Johanneskerk is helaas dicht, maar bij de plaatselijke bakker, de Schiffart, kunnen we een stempel halen. En vanzelf repenkoek en kealepoat, een heerlijke koek, die we altijd voor onze dochter Iza meenemen.

Buiten staat een picknickbank, we pauseren vandaag in Tsjom! Ans doet haar schoenen uit, ze heeft last van het warme asfalt. Ik zet mijn bakske koffie. En we rustten lekker lang.

Na Tsjom is het nog een lang stuk lopen naar Franeker, in het Fries: Frentsjer. De markering is weer waardeloos vlak voor Franeker en we lopen een heel stuk om. We gaan rechtstreeks naar de Camping, die tegen een nieuwbouwwijk aanligt.

Bijna half drie komen we daar, toch nog een.flinke wandeling, want we vertrokken half acht uit Mantgum.

Ik haal bij de Martinikerk nog een stempel en bekijk de kerk nog even: op de pilaren staan nog oude afbeeldingen van verschillende heiligen, o.a. Jacobus de Meerdere.

Ondanks dat het een protestantse kerk is, zie ik dat toch kaarsjes worden opgestoken. Ik steek er ook een op, voor ….

Buiten loop ik nog even door de stad, prachtige mooie oude panden, ook de oude Martena-State ligt er prachtig bij. En vanzelf de toeristische trekpleister van Franeker: Eise Eisinga ‘s Planetarium.

Toch een leuk stadje, Frentsjer! Een oude Academie-stad. Er was ooit een Universiteit in Franeker.

Maar dat gaan we thuis nog wel eens googlen, nu uitrusten en morgen weer gezond op en weer verder….tot Zwarte Haan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s