Over de Tjonger naar Dappere Dodo

photo_20180517_152130-2110642166.jpg

Vandaag liepen we vanaf station Wolvega verder het Jabikspaad richting Sint-Jacobi-Parochie aan het Wad.

In Wolvega en omstreken praat men geen Fries, maar Stellingswerfs, een oude Saksische taal. Als je het hoort lijkt het meer op Overijssels of Drents dan op het Fries.

Wolvega ligt in Stellingwerf, wat ligt tussen de riviertjes de Tjonger en de Linde. Daar liepen we donderdag al langs.

Al vroeg waren we aan de wandel, gisteravond hadden we de Volks-Slaapkoets neergezet bij een boerderijcamping vlak bij Oldeboorn.

Vanmorgen hebben we de auto daar in het dorp geparkeerd en zijn we met belbus en trein naar Wolvega gereist.

Om negen uur vertrokken we in Wolvega. Bij een bloemiste op het station gevraagd om een stempel. Deze had ze niet, maar wel een kassabon met de naam erop. Ook goed, als er niet anders is dan maar zo…..

photo_20180517_150340-1906000734.jpg

De weersverwachting was dat het vandaag of vanmiddag zonnig weer zou worden. Helaas is daar niets van terecht gekomen. De hele dag bleef het bewolkt en donker. Maar wel droog!

Ergens vlak na Wolvega kwamen we langs een oude heirweg, volgens het informatiebord nog uit de Karolingische tijd, een weg voor handelaars, bedelaars, zwervers en ook pelgrims. Nou, vandaag lopen ze er nog!

Verderop was weer een monument met informatie te vinden over waar de gevonden zwerfkeien allemaal vandaan komen. Die zijn hier naar toe gekomen door de terugtrekkende gletsjers. Op een bord stond dat de meeste uit Zweden kwamen, één kwam zelfs uit Finland.

We keken nog even bij het kerkje met kerkhof in Oldeholtwolde. Ergens was het graf van kleine Andries, hij was maar twee jaar geworden. Raar om je eigen naam op een graf te zien. Deed me ook denken aan het kleine broertje van ús heit, die heette ook Andries en werd maar drie jaar.

Vlak voor Mildam stond bij een camping een groot bord met “stempelpunt”, daar scoorden we behalve een stempel ook nog een lekkere kop koffie. Ook hier was ik vier jaar geleden geweest, alleen toen zat er nog een andere eigenaar.

Er was een boek, waarin langskomende pelgrims iets in konden schrijven. Ik zag dat ik er niet in stond in 2014. En dat klopt, want toen kreeg ik alleen een stempel, de boterhammen heb ik toen buiten op zo’n plastic koe opgegeten.

Nu was alles nog moderner geworden inclusief glamping-tenten: “we verhuren geen tent, maar een belevenis….”

Nou, wij lopen geen pelgrimstocht, maar maken er ook maar een belevenis van. Maar dat deden we vantevoren ook al, haha…

We stappen op, ik vergeet zoals gewoonlijk mijn stok, haal die nog op en lopen door. Al gauw passeren we het riviertje de Tjonger, de grensrivier tussen Fries en Stellingwerfs.

jabik33

Vanaf hier kan ik gewoon Fries spreken, grote kans dat ze me verstaan. Mildam is een leuk dorpje, er staat een klein kerkje, wat nu een galerie is. Achter het kerkje staat een kleine klokkenstoel, die kom je meer tegen in dit deel van Friesland.

Vroeger werden op veel plaatsen op Oudjaarsdag deze klokken geluid, het werd Thomas-luiden genoemd. Thuis nog eens uitzoeken waarom deze naam.

 

De weg van Mildam naar Oranjewoud is werkelijk schitterend, het zijn hier eigenlijk meer lanen. Aan beide kanten van de weg eikenbomen, kilometers lang. Vroeger hadden de Friese stadhouders, de Nassau’s hier buitenverblijven. Vandaar.

We komen nog langs een ander kerhofje, ook met een klokkenstoel. Het blijkt dat de Van Limburg Stirums er een familiegraf hebben.

We komen nog langs het Museum Belvédère, maar besluiten om door te lopen. Een andere keer gaan we daar nog eens moderne Friese kunst kijken. We waren er eerder en het is een schitterend mooi museum.

Via het Jabikspaad komen we in De Knipe, waar ik een stempel haal. De mevrouw is enthousiast en vertelt dat haar buurmeisje ook naar Santiago de Compostela is gelopen, maar dat ze in Limburg een blessure kreeg. Middenvoetsbeentje gebroken. Precies hetzelfde als mijn blessure in Frankrijk. Ook het buurmeisje moest stoppen en heeft de Camino later uitgelopen.

In It Hearrenfean lopen we door het centrum, ik kende eigenlijk Heerenveen niet en was verrast door de grachtjes, eigenlijk best wel leuk..

jabik36

Bij de Katholieke Kerk haalde ik nog een stempel, de pastoor was een heel vriendelijke Nigeriaan.

Langs een vaart, het Heerenveens Kanaal liepen we naar Nieuwebrug, daar zijn veel scheepswerven en bedrijven. Eigenlijk wilden we pauzeren, maar helaas was er nergens een bankje te bekennen.

Pas in Haskerdijken was er bushokje en een bankje. We trokken beiden de schoenen en sokken uit. Echt te lang doorgewandeld….

Lekker de meegenomen broodjes met kaas en humus opgegeten en chocomelk gedronken. Dat is altijd lekker met wandelen!

Na de lange pauze lopen we nog door een bosje langs de snelweg waar een poeplelijk monument staat voor de kluizenaar Dodo, die hier in 1231 om het leven kwam.

jabik37

Verderop is een Kapel, dit is meer de moeite waard.

Dodo was een kluizenaar, di er voor gezorgd heeft dat de Friezen geen bloedwraak meer uitvoerden. Hij was na Franciscus de eerste die stigmata, de wonden van Christus, op zijn lichaam droeg. Hij kwam om het leven in maart 1322 toen zijn kluis instortte.

Bij de Kapel is een kerkhof, toen ik in 2014 met mijn zoons daar was, was er een kunsttentoonstelling over de Oranjes. Er was een mevrouw en die vertelde erover, we konden onze lach bijna niet bedwingen, want de schilderijen met onze koning leken totaal niet, het sloeg werkelijk nergens op. Moeilijk om dan serieus te blijven…..

Na Haskerdijken moesten we nog lang langs de A32 lopen, een lange rechte weg. We waren dan ook blij dat we na kilometers rechtdoor rechtsaf de weilanden in konden lopen. Eerst over een weggetje, later over een fietspad. Om een uur of half vijf strompelden we in Oldeboorn binnen, een leuk plaatsje met een heel mooi kerkje.

De toren staat een beetje scheef en.we hebben er vele kilometers tegenaan zitten kijken. Het leek of hij.niet dichterbij kwam…

jabik43

Niet gek, want we hadden er bijna 30 kilometers opzitten. Ans ging in Oldeboorn in de auto zitten, terwijl ik nog een stempel haalde op de Weaze.

Morgen de laatste wandeldag! Oant moarn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s