Door het Land van Maas en Waal naar Nijmegen

We stonden al vroeg op vanmorgen om alles nog klaar te maken voor we vertrokken naar het stadje Grave.

Daar waren we de vorige keer aangekomen. Ja en moet ook gewerkt worden, dus gaan we vandaag weer verder. Het plan is om vandaag naar Lent te wandelen aan de overkant van de Waalbrug bij Nijmegen. Voor tien uur waren we al bij Stationt Lent, waar we direct de trein naar Nijmegen-Dukenburg konden pakken. Even wachten en tien minuten later waren we met de bus in Grave.

Het is mooi lenteweer, de weersverwachting was,dat het vandaag bewolkt zou zijn, maar dit is gelukkig niet het geval. Een stralend blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes. En dan dat licht op dat lentegroen, die bloesem, die eerste bloemetjes, die frisgroene knopjes in de bomen: overweldigend!

De mooiste tijd van het jaar om te gaan wandelen! En dat doen we dus ook!

We gaan eerst over de brug over de Maas naar Nederasselt. Direct al zien we mooie boerderijtjes met prachtige fruitbomen in de bongerd, in volle bloei. We lopen door, de weg loopt slingerend door het landschap.

Bij het gehucht Boskant stopten we bij een Kapel. Zo te zien gloednieuw, maar wel met glas-in-lood-ramen en met een heel aparte vorm. Binnen zien we dat het ook hoort bij de “Walk of Wisdom-Pelgrimsroute”, die je in de omgeving van Nijmegen kunt lopen. Ik geloof dat de route zo’n 150 km lang is en helemaal om Nijmegen heen loopt. Ook iets om nog eens te doen…

We vervolgen onze weg en lopen door verschillende kleine gehuchtjes, o.a. Alverna. We slaan ergens linksaf het bos in en merken dat het een beetje heuvelachtiger glooiender landschap wordt.

We passeren nog een mooi vennetje in het bos en net voor we de A73 oversteken zijn we aangekomen bij een boerderij, waar we bij een automaat een lekkere boerenkwark met vruchten kopen. Er staan een paar lekkere stoelen en we rusten er even uit.

We wandelen Nijmegen binnen, gelijk zien we al die pinksterbloemen aan een slootkant en even verderop heel kleine viooltjes.

Het lopen in de stad is wat saai, pas in de binnenstad wordt het leuker, het Kronenburgpark, de Stevenskerk, de Valkhof. We pauzeren even op een bankje in het Kronenburgpark en we lopen nog langs de Jacobskapel, die bijna onzichtbaar is doordat men bij de buren aan het verbouwen is.

In de Stevenskerk krijgen we een mooie stempel uit 1920 in het Wadden-Camino-paspoort. Na een lekkere bak koffie op een terras in de zon lopen we via de Valkhof naar de Waalbrug. Jammergenoeg is de Kapel daar gesloten.

Het uitzicht op de Waalbrug is weer fenomenaal, dat kon ik nog herinneren van vier jaar geleden. We lopen nog een stuk langs de Waal aan de overkant bij Lent.

Wat is Nederland toch mooi! Zo in de lente, die brede Waal, die grote brug, die blauwe lucht. Daar in de verte het silouet van die ouwe stad. Mooi!

Fietsers op de dijk, wind in je haar, vogels fluiten, je liefste bij je, wat wil je nog meer?

Na dit romantisch geflierefluit lopen we door een echte Nederlandse nieuwbouwwijk terug naar Station Lent. We kijken nog even binnen bij de kerk. Daar staan vier glazen vitrinekasten vol met engeltjes.

Onze dag kan niet meer stuk. Bij Hotel van der Valk scoor ik nog een stempel.

We gaan nog langs Josje en John en de kinderen, die zitten nog aan tafel als we komen en we schuiven gewoon aan. Gezellig!

En nu staan we ergens in de Ooypolder met onze VW-Bedkoets, nog te moe eigenlijk om dit stukje te typen. Maar een blog dat hoort er bij vind ik. Morgen weer een wandeldag, waarschijnlijk met de korte broek aan. Het wordt nog warmer!

Oant moarn!

3 thoughts on “Door het Land van Maas en Waal naar Nijmegen

    1. We hebben heerlijk geslapen op een parkeerplaats in Persingen in de Ooijpolder, prachtig daar.
      Wil graag een.andere keer met jou afspreken, Elisabeth, ok?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s