Zeven zaligheden voorbij

Zeven zaligheden, dat zijn geloof ik zeven dorpjes, ik heb nog een achtste zaligheid. Maar dat die hou ik liever voor mezelf…..

Vanmorgen eerst in Helden gestemd voor de Gemeenteraadsverkiezing en het Referendum ingevuld over de Sleepwet. Nou, als je het wil weten: GroenLinks/PvdA en tegen die wet, die onze privacy bedreigd.

Vandaag doen we alles anders, we gaan met openbaar vervoer naar plaats van vertrek, d. w. z. met de auto naar Station Sevenum, met de NS naar Eindhoven CS en met de bus naar Steensel.

Om een uur of tien zijn we op de plaats van bestemming. Ik heb een iets grotere en zwaardere rugzak, omdat we twee nachten ergens anders verblijven. Dus slaap- en toiletspullen mee en wat extra kleding.

We stappen uit de bus tegenover het Hotel waar we gisteren de auto hebben geparkeerd. Het ligt aan de route van het Pelgrimspad, dus we zijn zo vertrokken.

Net buiten het dorp is een kapel, het blijkt dat deze nog best nieuw is, mooi. Alleen de Maria is niet zoals we die gewend zijn, het lijkt een zelfgemaakt beeld, we vinden het allebei niet mooi. Wel de glas-in-loodramen, die zijn mooi.

We wandelen door en gaan de A67 over, de weg van Eindhoven richting België. Het weer is nog wat grijs, er is veel bewolking. Maar het is droog!

Vandaag is de route weer fijn afwisselend, we komen door verschillende dorpjes, landschappen, bos en heide, de Kempen. Steensel, Knegsel, Halfmijl, Vessem, Middelbeers. En wandelen over kleine weggetjes, paden.

Net voor Knegsel staat een beeld en zie je de fundamenten van een kerk, het blijkt dat de Fransen in de 17e eeuw Knegsel compleet hebben afgebrand, ter nagedachtenis hebben ze het fundament als monument laten staan met het beeld van Christus erop.

Ergens voor Halfmijl komen we een bordje tegen met in gotische letters: Grafheuvels. We gaan even kijken.

Op het veldje of bosje waar we kijken zijn er drie grafheuvels uit de bronstijd, dit is 1300 voor Christus!

De eerste Brabanders? Het bordje verteld er niet over..

Wel dat het paalkransheuvels zijn. Met gepaste eerbied bekijken we de dodenheuvels en verlaten het préhistorische kerkhof. Ondertussen fantaserend over die Brabanders die toen hier rondliepen…

Nog geen Pelgrimspad toen, waarschijnlijk vereerden ze nog de goden bij de Heilige eik: Wodan, Freya . De kerstening moest nog beginnen, dat duurde nog zo’n 1700 of 1800 jaar.

Maar nu eerst weer terug naar 21 maart 2018, want dat is het vandaag. We zijn nog steeds onderweg naar Middelbeers. Na wat landweggetjes en wandelen door het bos komen we aan in Vessem. Daar wil I,, k graag naar het Pelgrimshuis Kafernaüm, omdat ik daar in voorbereiding op mijn Reis naar Santiago de Compostela verschillende keren ben geweest, ook na afloop heb ik er een weekend doorgebracht met andere pelgrims.

We komen aan en ik bel aan, er zijn twee hospitaleros, vrijwilligers. We mogen onze boterhammen daar opeten en drinken nog een kop koffie met de dame en heer. Vanmorgen waren er nog drie pelgrims vertellen ze. We zijn ze niet tegengekomen, de meeste Santiago-pelgrims gaan via Vessem naar Postel en zo verder België in.

We krijgen nog een mooie stempel on het Camino-Aan-Het-Wad-paspoort en kletsen nog wat. Ondertussen komt er een fiets-pelgrim zijn eerste stempel halen. Hij vertrekt in april.

We nemen afscheid van de twee vrijwilligers en lopen over prachtige weggetjes en over de heide richting Middelbeers.

Een heel mooie omgeving: heidevelden, vennetjes. Wel veel pijpestrootjes , gras wat de heide overwoekerd. Volgens ons wordt het tijd dat de herder met zijn schapen eens langskomt. We fantaseren door, dat wij dit wel willen. Ans en Andries, schaapherder in Middel- of Westelbeers. Toevallig begon hun 25-jarige verkering ook in diezelfde plaats.

Kijk ze daar eens lopen achter hun schaapjes aan….

Genoeg gefantaseerd. Om een uur of vier kwamen we aan bij onze slaapplek, besteld via Airbnb.

De gastvrouw is zelf ook een wandelaars ter en is nog bezig met Pieterpad en heeft ook stuk van Pelgrimspad in Nederland en België gelopen. Ze wil ooit nog richting Italië wandelen, omdat haar dochter in Genua woont en dan wil ze nog verder richting Rome….

Een heerlijke plek, Ans haalt nu wat eten, ik schrijf mijn blog. Straks eten, dan naar bed. Morgen weer een wandeldag, richting Haaren.

Wel even controleren vanavond wie de verkiezingen gewonnen hebben……en of die stomme Sleepwet er niet door is gegaan…

Spannend hoor, we hopen en bidden dat rechts een flinke opdonder krijgt en dat die anti-privacywet er niet doorkomt. Oant moarn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s