Pelgrimsmis in Roermond

Daar wilde ik altijd nog eens naar toe, naar Pelgrimsmis in de Sint Christoffel Kathedraal in Roermond. Ik was al eerder in de Kathedraal geweest, toen ik in 2014 onderweg was naar Reims, de route ging toen via thuis in Helden naar Roermond, en toen via Thorn naar Maaseik in België.

Elk jaar wordt er een mis gehouden voor mensen die van plan zijn naar Santiago de Compostela te pelgrimeren. Ook dit jaar zat de Kathedraal weer vol.

Ik was al op tijd opgestaan vanmorgen, niet veel geslapen want ik kwam uit de nachtdienst. Wandelkleren aangedaan, rugzak met schelp eraan klaargezet.

Om kwart over tien was ik in de Kathedraal, het was er al druk. Aan alle pelgrims werd gevraagd om hun naam en woonplaats op een kaartje te schrijven. Om 11.30 uur begon de Mis, eerst wordt dan door de deken en de Broederschap van H. Jacobus de Meerdere de reliek van de onderarm van Jacobus opgehaald in de Jacobus kapel. Het ritueel ziet er indrukwekkend uit, de deken met zijn gevolg in paarse gewaden, de leden van het Broederschap met zwarte capes en zwarte baretten op. Eentje heeft een soort Pelgrims staf bij zich. Ik moest gelijk aan Stoffel-1 denken. Die Vliegmaatschappij Vueling liet verdwijnen en waar ik nog maanden achteraan ben geweest… Maar helaas…

Het zijn allemaal rituelen, die gewaden, die baretten, die capes, die stok, die arm in een pot. Maar ik hou er wel van, dat maakt het allemaal wat aantrekkelijker vind ik. Die Protestanten hebben veel van die rituelen afgeschaft, jammer eigenlijk.

Na de Mis konden alle pelgrims naar voren komen, net of zonder rugzak en kreeg iedereen de zegen van de Deken, die trouwens ook Prior is van de Broederschap van H. Jacobus de Meerdere.

Ik heb niet geteld hoeveel pelgrims vooraan stonden in de kerk, maar het waren het er veel! Na de zegening kon ieder die dat wilde langs het relikwie lopen en het even vasthouden of wat je maar wilde. Ik ben er langsgelopen en heb het even met twee handen vastgehouden. Moest denken aan dat beeld van Jacobus in de Kathedraal van Santiago de Compostela. Waar je van achter aan komt lopen en die dan vasthouden kan. Dat was in 2015, ik voelde de schouders van Jacobus, nou vandag voelde ik zijn arm.

Meer zal het wel niet worden. Wel apart, zo’n ritueel. Ben wel benieuwd naar de echtheid van dit relekwie, het schijnt dat er in de Middeleeuwen een hele handel was van lichaamsdelen van Heiligen, Apostelen. Maar het idee, daar gaat het om.

Na de dienst werd iedereen uitgenodigd om nog koffie en vlaai te gebruiken in een café in de buurt.

Na de koffie was er dan gelegenheid om je paspoort te stempelen en nog wat na te praten. Ik heb gelijk alle paspoorten laten stempelen, die van mij en die van Ans. Van Santiago paspoort naar Camino aan het Wad-paspoort en ook het Chemin ‘d Assise-paspoort. We kunnen dit jaar nog alle kanten op!

Ik sprak nog met een paar pelgrims, onder andere met een meisje uit Den Bosch, die volgende week gaat vertrekken. Uit Den Bosch en dan via Vessem België in. Misschien komen we ze nog tegen, als wij deze week richting Den Bosch gaan. Want morgen gaan wij weer verder met onze Camino aan het Wad.

Toch blij en ook beetje ontroerd door deze Pelgrimsmis, ik ben een gezegend mens… Maar dat wist ik vantevoren ook al…..

Ben vooral ontroerd doordat er zoveel mensen onderweg zijn, het idee niet alleen te zijn is een mooie gedachte. Ieder op zijn eigen weg, op zijn eigen wijze, maar wel onderweg.

Ik heb wel weer zin in morgen!

Een gedachte over “Pelgrimsmis in Roermond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s