Van Maastricht naar Houthem-Sint Gerlach

De route kwam bij Maastricht weer bij de Maas uit, er liep daar gelukkig een wandelpad. Bij het Bonnefanten Museum aten we op een bankje onze meegebrachte boterhammen op en dronken de lekkere warme thee uit de thermoskan.

De horeca verdient niet veel aan ons, als we van die dagwandelingen maken…

Na de pauze liepen we verder, de Sint-Servaasbrug over het centrum in. We kwamen eerst langs het Onze Lieve Vrouwe Plein, waar we “Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee” bezochten. Wat een prachtige basiliek!

Via het Vrijthof flaneerden we zoals dat hoort in deftige steden naar de Sint-Servaaskerk. We passeerden een straat naast de kerk met een toepasselijke naam:

Je zult er maar wonen! Wel goedkoop in de stookkosten lijkt me. Maar op deze dinsdagmiddag is het zelf in het Vagevuur tochterig, winderig en koud.

Gauw verder om een stempel te scoren bij de Sint-Servaaskerk. Er zit in de hal van de kerk een mevrouw, maar die heeft geen stempel. Zij verkoopt toegangskaartjes en religieuze parafernalia. Ze verwijst ons naar het secretariaat.

We bekijken alleen de Kapel, want we gaan geen geld uitgeven om een kerk binnen te gaan. Hierin ben ik echt principieel. In mijn hele tocht naar SdC ben ik nergens een kerk binnengegaan, waar ik entree moest betalen. De kerk moet een open huis zijn, entree heffen vind ik daarom ongepast.

De wandeltocht door het centrum van Maastricht is mooi, maar dan volgt er een lange wandeling door minder interessante buurten. Dat is altijd minder in die steden, dus ook Maastricht.

Vooral als je vanaf het platteland de stad binnenkomt, dan is het altijd wennen: de drukte, de auto’s, het verkeer. Het duurt een hele tijd voor we echt de stad uit zijn.

We lopen richting Meerssen, besluiten om niet de lus in Meerssen langs de basiliek te maken, omdat we toch af l lang aan de wandel zijn. Ergens net voor Houthem drinken we nog koffie in een leuke uitspanning, de Nachtegaal.

Na dat we er wat opgewarmd zijn wandelen we verder richting Houthem-Sint Gerlach. Daar blijkt een mooi kerkje te staan met een museum over Sint Gerlach. Ook is er een Refuge voor Pelgrims. Ik denk nog een stempel te scoren, maar deze blijken ze niet te hebben in de kerk. Daarvoor moet ik naar Chateau Sint Gerlach.

Maar dan missen we de trein! We besluiten de trein te pakken richting Eijsden, naar huis te gaan en morgen een stempel te halen op het Chateau.

Het is een heerlijke wandeldag geweest, moe en voldaan komen we ‘s avonds thuis. Morgen etappe 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s