Dag 2: Houthem-Sint Gerlach naar Sittard

Al weer vroeg opgestaan, vandaag zetten we de auto neer bij het station van Houthem-Sint Gerlach. Als we aankomen in Sittard vanmiddag reizen we dan terug met de NS en/of Arriva via Maastricht.

Eerst halen we een stempel bij Chateau Sint Gerlach. Het blijkt dat het een zeer luxueus hotel te zijn. Grappig als we lezen dat als je in de Refuge wilt verblijven, je daar de sleutels moet halen. Ook schijnt het dat de Pelgrim daar soep krijgt aangeboden en er ook nog kan eten.

Ik denk dat je er vast een lekker maaltje kan eten!

Buiten in de tuin is een beeldentuin. Nadat we een stempel in het Camino- aan-het-Wad-paspoort hebben gekregen bij de receptie wandelen we door de tuin richting Pelgrimspad.

Weer prachtig wandelweer vandaag, het zonnetje komt er weer door, we genieten al gauw van mooie vergezichten als we de snelwegen zijn gepasseerd. Wat is het hier toch mooi in Zuid-Limburg! Bijna on-Nederlands, het is net of je in het buitenland bent.

Zo nu en dan komen we een sticker tegen van het Jacobspad, maar die wijst de andere kant op, naar het zuiden. We hebben de GPX-bestanden gedownload, maar het is lastig als je bij elk kruispunt of afslag steeds op de telefoon moet kijken. Dat wordt nog lastig om zo helemaal in Friesland te komen…

De route gaat door Klein-Haasdal, daar komen we ook de markeringen van het Pieterpad tegen, we besluiten om zo naar Sittard te wandelen, het Pieterpad is zowel noord- als zuidwaarts gemarkeerd!

Nog iets anders: in mijn eerste blogje over de Camino Santiago aan het Wad schreef ik dat we dezelfde route zouden lopen als die ik in 2014 naar SdC heb gelopen. Onderweg hebben we ons bedacht en de etappes door Duitsland langs Straelen en Kevelaer niet te lopen. We gaan door Brabant, langs Vessum, daar woont mijn zoon Frank en zijn vriendin in de buurt, gezellig én het is misschien ook handig met auto en openbaar vervoer… Dus we gaan verder via Den Bosch en dan richting Nijmegen…

Maar nu wandelen we nog door de Zuid-Limburgse heuvels en genieten volop, vooral omdat we niet steeds op de telefoon hoeven te kijken. Zo komen we in Spaubeek, waar we ergens koffie drinken. Bij dezelfde mijnheer dronk ik jaren geleden al eens koffie met Ton. De eigenaar komt uit de buurt van Wolvega. Hij heeft een Belgische vrouw en heeft vroeger een café in België gehad.

Na Spaubeek volgen nog Puth, waar we op het stoepje bij de kerk onze boterhammen en thee nuttigen. Ik heb nog geprobeerd een stempel te scoren, maar blijkbaar woonde er niemand meer in de pastorie of er was gewoon niemand.

De route gaat door de velden, heuvels en holle wegen door een prachtig gebied. We genieten van al dat moois, helemaal omdat het zo’n geweldig wandelweer is. Via Pey lopen we langs de instelling Waterley, een prachtig mooi oud gebouw.

In Windraak zagen we bij een huis een tafeltje staan met allemaal potjes jam. Toen we aan het kijken waren kwam de mevrouw van het huis en vertelde dat het geld naar een goed doel in Nepal ging. Ze waren er vorig jaar nog zelf geweest om te helpen.

Twee potjes heerlijke jam gekocht, dat wordt weer smullen de komende tijd thuis!

Via de de Kapel van de Heilige Rosa van Lima, patrones van de stad Sittard wandelden we via de Kruisweg naar beneden. De stad Sittard in, daar liepen we Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in, waar we behalve een mooi verhaal over de Pelgrimsopvang een mooie stempel scoorden.

Weer een geweldige pelgrimswandeldag: vermoeid reisden we terug naar Houthem-Sint Gerlach, een uurtje later waren we thuis. Alweer zin in morgen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s