Camino der Lage Landen 2018

logo_CLL

In 2018 organiseert het Genootschap van Sint Jacob samen met de Stichting Jabikspaad Fryslân een camino-estafette door Nederland: de ‘Camino der Lage Landen’. Het idee hiervoor ontstond in Friesland, geïnspireerd door het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn. Sint Jacobiparochie is voor menig pelgrim in Nederland het beginpunt van de pelgrimage, maar tijdens deze estafette door alle zestien regio’s van het Genootschap zal het Friese pelgrimsoord fungeren als eindpunt. De tochten vinden plaats in de periode van februari tot en met juli 2018. Tijdens de estafette wordt er vanuit het zuiden van het land via drie routes naar het noordelijke Santiago gepelgrimeerd. (zie vogende link: Camino der Lage Landen 2018)

Ik als Fries heb hier natuurlijk veel zin! Alleen het wandelen met grote groepen én dan ook nog georganiseerd spreekt mij niet zo aan. Ik wil heel graag naar het Finistere van Fryslân wandelen vanaf Limburg, waar ik woon. Maar dan op mijn eigen manier….dus samen met mijn lief en langs mijn eigen route.

De Pelgrimpaspoorten zijn besteld en we zijn er klaar voor! Deze week vertrekken we vanuit Eijsden, helemaal in het zuiden tegen de grens van België. (nog verder dan de Pieterberg). Zo willen we elke keer als we paar dagen vrij zijn een paar dagen gaan wandelen, van zuid naar noord deze keer.

De route die we nemen lijkt het meest op die ik in 2014/15 heb gelopen richting Santiago de Compostela/Finistere. Van Eijsden via Maastricht, Sittard, Roermond, Venlo, Straelen, Kevelaer, Goch, Nijmegen naar Arnhem, Doetchem, Zutphen, Deventer naar Zwolle, Hasselt, Wolvega, Heerenveen, Franeker naar Sint-Jacobi-Parochie en natuurlijk naar het Finistere van het Noorden: Zwarte Haan aan de Waddenkust.

Nog een lange weg te gaan, we hebben er zin in.

3 thoughts on “Camino der Lage Landen 2018

  1. Weer aardig opgeknapt Andries en vandaag voor het eerst weer een wandeling van 1 1/2 uur in de Hatertse Vennen, prachtig gebied hier. Ging goed dus wie weet…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s