Weer thuis…

Het was gisteren maar een klein verslagje. Ik zal vandaag nog een korte samenvatting van deze zondag doen.
We stonden voor zevenen op zondagmorgen en ontbeten in de “huiskamer” die de boerin had ingericht boven de koeienstal. Lekker met een zondags eitje erbij. Het weer was weer prima, klein beetje bewolkt. Prima weer om te wandelen. Om een uur of acht vertrokken we en liepen we al gauw Monnickendam binnen. Een heel leuk oud havenplaatsje, waar de oude scheepjes tot bijna in het centrum in de haven daar liggen. Dat maakt zo’n plaatsje zo authentiek, net als vroeger. Helemaal op zondagmorgen. Overal nog lekker stil.

We liepen verder over de dijk en zagen dat er iets voor fietsers georganiseerd was, er stonden allelei stands van o.a. Snelle Jelle. Nou dat hebben we geweten de rest van de dag. De hele dag werden we bijna van de dijk gereden door racefietsers. Die reden de Dam-tot-Dam-tocht. Op zich niet erg, maar de meeste racefietsers waren erg haastig en gestressed, en gingen geen centimeter aan de kant. De wandelaars moesten maar in het gras springen leek het wel. Ergens vertelde een mevrouw dat het er nog maar een paar waren en dat er nog zo’n 6000 zouden volgen. Gelukkig gingen die racers bij Durgerdam rechtsaf en hadden we er geen last meer van.
Durgerdam is een heel leuk plaatsje aan het IJ, er staat een karakteristiek kerkje van hout. Net zoals de huisjes aan de dijk, veel van hout. Prachtig! En vandaag helemaal met die blauwe lucht en die wolkenvelden. Echte Hollandsche landschappen: het lijkt deze week echt of we in een 17e eeuws schilderij lopen. Die wolken, die luchten, de koeien in de wei, de grasvelden tot aan de horizon. De watertjes die er door geen lopen, soms krokkelend, vaker kaarsrecht.
Een gecreeërd landschap, door ingrepen van onze voorouders ziet het er uit zoals het nu is. Ovetal molens, gemalen om het water te bedwingen en het weg te pompen.

Na Durgerdam, wat al bij Amsterdam hoort kwamen we nog in Schellingwoude en Nieuwendam. Prachtige plaatsjes tegen Amsterdam aan met allemaal weer die huisjes op de dijk. Niet verwacht zulke leuke buurtjes in Amsterdam tegen te komen. Helemaal niet druk en erg leuk om door heen te lopen. 

In Amsterdam liepen we door de Vogelbuurt richting het veer naar het Centraal Station. De Vogelbuurt is in 1917 gebouwd als noodoplossing voor de woningnood. Hele kleine huisjes, ziet er gezellig uit. Citaat uit Zuiderzeepad boekje: 

Tuintjes van 2 m diep, heggen, poortjes, pleintje, plantsoentje met wat pluimvee, de stilte op straat wordt verstoord door het tsjilpen van een mus, de geur van aangebrande aardappelen: allemaal heel knus, of benauwend……Feit is dat de bewoners van geen sloop willen weten.

In de Terminalhaven in het IJ lagen twee heel grote cruiseschepen,  een  ervan was de Holland-America-Line. Gigantisch als je die schepen ziet liggen. Nog hoger dan de flats waar ze voor liggen. Op een bankje rustten we nog even, we hadden meer gelopen dan verwacht. Vandaag zo’n 30 km, in totaal zo’n 160 km vanaf Lemmer. 

Met het veerbootje gingen we naar de overkant, het Centraal Station. Met lijn 2 van de tram kwamen we een tijdje later aan in Nieuw Sloten, waar Iza haar studentenkamer heeft. 

Die kwam een kwartiertje later ook aangelopen, allemaal vanzelf blij elkaar weer te zien natuurlijk…

Gisteravond heerlijk met dochterlief Iza gegeten bij een Surinaams Eethuisje daar bij haar in de buurt. Heerlijke roti, daar kun je me altijd blij mee maken! En nu helemaal na zo’n week wandelen. Het buitenleven, de kilometers (bijna 160..), onze lijven snakken naar voedingsstoffen, rust, vocht. En dus een geweldige honger…..
Dat was lang geleden dat ik sliep in een studentenflat.. .het is me reuze meegevallen, het was er erg rustig en we sliepen goed op Iza haar slaapbankje. Vanmorgen had ze al yoghurt met honing met muesli voor ons klaargemaakt en hebben we samen ontbeten.


Toen we met de rugzakken naar Station Lelylaan liepen wisten we nog steeds niet wat we vandaag gingen doen. Verder lopen vanaf Muiden of naar huis. Op het station hebben we de knoop doorgehakt en zijn we richting Lelystad gereist waar ons autootjes geparkeerd staat. Naar huis dus. Zin in ons eigen bed.

We namen deze beslissing ook omdat we in boekjes zagen dat er minder campings zijn vanaf Muiden. We hadden geen zin om ons daar nog een paar dagen druk over te maken. Ook gaat de route na Nijkerk niet meer langs de oude Zuiderzee, maar gaat hij de bossen in. Dit trekt ons ook niet zo, we zijn in al die weken na Elburg zo verliefd geworden op dat dijkenlandschap dat we besloten hebben om dit stuk maar over te slaan. Misschien een andere keer eens.
We hebben onze zinnen nu gezet op het Friese Kustpad. Dit kun je lopen vanaf Stavoren en loopt langs de Friese kust richting Lauwersoog. Je kunt eventueel besluiten nog door te gaan in Groningen. En dan bijvoorbeeld vanaf Pietersburen het Pieterpad te lopen. Het lijkt me heel leuk om dit samen met Ans te doen. Ik heb in 2004 of 2005 deze route al eens gelopen. Nu dan misschien met Ans.

Nu eerst wat anders, dat hoort bij thuiskomen:

Tot ziens op de volgende wandeling, ik hoop dat ik zo bloggend ook anderen enthousiast heb gemaakt. En als dat niet zo is dan ben ik blij dat je zo lezend met ons mee reist, ik hoop dat bevalt. 

Anders hoor ik het wel……

Oant sjens! 

4 thoughts on “Weer thuis…

 1. Hi Andrys,
  Je mails stonden bij de spam dus nu net pas alles gelezen. Mooie verhalen, om beetje jaloers van te worden 🙂 . Fysiek gaat het mij nog steeds niet goed, de onderzoeken lopen nog en volgende week uitslag van de echo, hopelijk komt er dan een oplossing.
  Leuk dat jij en Ans nu zo lekker ook samen kunnen lopen en ik vind het wel moedig dat jullie steeds kamperen! Nou ja ik denk ook niet dat ik met mijn rug op een matje kan liggen. Heb jij het Pieterpad ook helemaal gelopen? Ik vond het ook een prachtig pad al heb ik er, samen met vriendin Aafke, waarmee ik vorig jaar dus ook naar Santiago liep, wel jaren over gedaan! Kwam ook allerlei toestanden bij haar en mij.
  Bij ons staat het Zuiderzee pad ook op het lijstje zodra ik weer goed uit de voeten kan. Hoewel jouw Eifelsteg me ook wel aansprak, dus je weet maar nooit :).
  Als je nog eens in Nijmegen komt.. welkom,
  Hartegroet, ook aan je vrouw, Elisabeth

  1. Hoi Elisabeth, het Zuiderzeepad is echt een aanrader, ik hoop dat je goede uitslag hebt en je lijf het weer aankwam om zo’n mooie tocht te lopen. Wij hebbener echt van

 2. genoten, het weer was ook fantastisch vorige week! En het Pieterpad, daar ben ik wel benieuwd naar, het is bijna 12 jaar geleden, dat ik het liep. Als ik weer eens in Nijmegen ben bij mijn schone zus, dan app ik je, kunnen we weer eens afspreken!
  Camino-groet,. Andries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s