Edam, Volendam en Marken

Zaterdag, 17 september 2016

Gisteravond hadden we niet veel puf meer om van alles te ondernemen, we aten de salades, dronken nog nieuwe Latte Machiatto, die toch minder lekker was dan die van de Plus en lagen al vroeg in de tent. Die dertig km was toch aardig in de benen gaan zitten.
Allebei heel goed geslapen, daarom waren we al weer vroeg wakker. Voor zevenen waren we de tent aan het afbreken, in de grote schuur waar ze een soort kantine hadden gemaakt, ontbeten we.

image

Voor achten waren we al weer aan de wandel, weer langs de dijk richting Edam. Daar waren we zo want de camping was zo’n kilometer van Edam af. Bij binnenkomst daar zagen we eerst Fort Edam liggen, daarna liepen we via de haven en de sluis Edam in. Een prachtig stadje met wat grachtjes, oude huisjes, een mooie kerk. Natuurlijk winkeltjes waar je Edammer kaas in alle sporten en maten kon kopen. Het wasnog vroeg dus was er niet veel te doen. We spraken nog met een stel uit Californië.
Maar doorgelopen. Zoals in bijna elke stad raakten we de route weer eens kwijt, omdat we geen bordjes zagen.
Even gevraagd en langs de andere kant van het water richting sluis gelopen, zoals op de kaart.

image

Na de sluis gingen we de dijk weer op en voor we het in de gaten hadden liepen we Volendam alweer in. Het ligt bijna tegen elkaar aan.
Op de dijk keken we achterom, heel in de verte zag je aan dehorizon vage contouren van het land en de dijk waar we al.hebben gelopen. Helemaal rechts in de hoek konden we Wijdenes nog zien. Ongelovelijk, als je achterom kijkt hoeveel en hoe ver je eigenlijk loopt.
Volendam was zoals iedereen Volendam kent, druk, toeristisch, veel buitenlandse toeristen uit alle windstreken. We hadden er eigenlijk niet zo veel zin in en besloten de boot naar Marken te pakken.
Ook Marken bleek heel toeristisch te zijn, maar het was er wel lekker rustig. Bijna geen verkeer, autovrij. Mooie oude visserhuisjes. Het leek wel een openluchtmuseum. Na even hebben rondgelopen zijn we op een bankje gaan zitten, boterham met kibbeling gegeten. Ondertussen was het gelukkig wat warmer geworden, een slap zonnetje kwam door de bewolking heen.

image

Ons plan om over de autodijk weer naar het vaste land te gaan ging niet door, omdat we dan ergens aankwamen waar geen campings in de buurt waren. Dat begint delaatste dagen meer een probleem te worden. Niet overal zijn campings, en dan moet je wel uitpuzzelen hoe en hoever je loopt.
We gingen weer met de boot terug. Onderweg zagen we volle boten richting Marken varen. In Volendam was het ondertussen ook flink druk geworden, je kon er over de koppen lopen. We zijn dan ook direct toen we van de boot stapten direct een zijstraatje ingestapt, bij de haven was het werkelijk smoordruk. In Volendam was een supermarkt, Deen. Daar deden we de boodschapoen voor vanavond.

image

Over en langs de dijk liepen we richting Katwoude, een klein dorpje vlak tegen Monnickendam aan. Daar kwamen we nog een boer tegen, die van alles verkocht in zo’n automaat. We kochten nog een doosje eieren voor bij de nasi vanavond.
Op de SVR-camping aangekomen bleek dat ik mijn Zuiderzeepad boekje had laten livgen. De zoon van de boer bood aan om me ernaar toe te rijden. Aardig hé!  En bij de buren die in een caravan mogen we de nasi warm maken in hun magnetron. Veel Amsterdammers hier, hoegaat dat liedje ook al weer: “We zijn op de wereld om elkaar te helpen niet waar… ” en zo is het maar net. En de boerin komt bij elke tent of caravan een krant brengen. Lekker de zaterdagse Volkskrant lezen direct.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s