Donder, bliksem en slaapgebrek

image

Wat een leuke camping, ik zette gisteren een berichtje op Facebook, dat er ander weer aankwam. Met als locatie Appelhoek. Ik kreeg prompt een berichtje terug van de boer, die zei dat het droog zou blijven.
We gingen gisteravond na het eten van het “noodrantsoen” nog even kuieren naar Wijdenes. Onderweg kwamen we allemaal mooie huisjes en boerderijen tegen, geschilderd in mooie kleuren. Veel huizen hebben groen en lichtblauw op hun kozijnen. Echt iets van hier. Ook zie je veel houten huizen, de meeste keurig in de groene lak. En van die zwartgeteerde schuren.
In Wijdenes dronken we voor de verandering eens andere koffie: koffie verkeerd omdat er geen Latte was in de Egelantier. Een beetje Haags bakje qua hoeveelheid en grootte van het kopje.  Er zat zelfs een Haags Hopje bij. (stille hint?) Maar ja, wij zij ook specialisten in koffiespecialiteiten.
Toen we terugliepen zagen we de zon zakken in de verte, ergens boven Hoorn of zo. Het gaat snel, je merkt echt dat het later in het jaar is.

image

Aan de wolken zagen we dat er ander weer aan kwam.  Voor de zekerheid heb ik de tent nog met een paar extra haringen vastgezet. We lagen er weer redelijk vroeg in, maar werden gauw genoeg uit de slaap gehouden door gedonder en gebliksem en bijpassend geregen. De tent wapperde en de wind gierde door de bomen. Op een gegeven moment ging het zo te keer dat we maar in de grote schuur bij het kippenhok en de keuken zijn gaan zitten. Daar kwamen ook het jonge stel aus Deutschland schuilen, zij hebben ook een klein tentje, dat zo half onder een grote Party tent staat. (Ook een goed idee, als je met de auto bent…)
Het onweer duurde tot zo’n drie uur, daarna zijn we weer het tentje ingekropen. Alles was gelukkig nog droog. We sliepen tot vanmorgen zeven uur. Alles wel nat ingepakt, er was wat water over Ans kleding gekomen, verder alles gelukkig droog.
Ellen de boerin was al op en maakte nog een praatje. Vandaag is het plan om flink wat kilometers te maken, omdat we zondag graag bij Iza in Amsterdam willen zijn. Het plan is om 27 km te lopen maar de camping in Warder.
Na afscheid genomen te hebben van de boerin liepen we richting de dijk. Het was grijs en grauw weer. Boven het IJsselmeer (of is het Markermeer?) hingen donkere wolken. Er stond een flinke wind, schuimkoppen sloegen tegen de stenen onderaan de dijk. Maar wel droog gelukkig, fijn wandelweer!
We passeerden een paar kleigaten, dit zijn een soort meertjes achter de dijk, waar men vroeger klei weghaalde om de dijk te versterken, bij bijvoorbeeld storm.
Stukken liepen we over de dijk, andere stukken naast de dijk.
In Hoorn liepen we door een park aan het water naar de haven, waar we omheen moesten lopen om.in het oude centrum van de stad te komen. Wat een leuke stad, heel veel huizen en gebouwen uit de 16e en 17e eeuw. Ook hier is Hollands Glorie van die eeuwen goed te zien. De tijd van de VOC, van de walvisvaart. Echt de Gouden Eeuw: dat is te zien aan de huizen. Allemaal verdiend met handel in specerijen, walvisvlees of slaven. De Nederlanders waren echt geen lieverdjes toen. Niet echt om trots over te zijn.
Maar de gebouwen zijn prachtig.

image

image

image

We dronken bij een plein met het standbeeld van Jan Pzn Coen een overheerlijke Latte Machiatto. Zo lekker dat ik er nog een bestelde….Het weer was ondertussen wat opgeknapt, we konden buiten op het terras zitten.
Daarna weer verder, zoals gewoonlijk.in steden en grote plaatsen wat zoekend naar de routeaanduidingen. Maar met het boekje in de hand lukte het om de stad uit te komen en kwamen we weer bij die gouden oude Zeedijk terecht. Hele stukjen liep ik over de dijk, Ans liep eronder over de weg, omdat ze het niet fijn vind lopen over gras.
Via Scharwoude lopen we naar Schardam. We komen daar bij een grote kraan langs, men is er bezig een soort haven te bouwen. Omdat we geen zin hebben in omlopen, lopen we over het bouwterrein en komen we weer bij de dijk uit.
We komen in Etersheim aan, op een bord staat dat het het dorp van Dik Trom is, er is zelfs een oud schooltje in Dik Trom-style. We zien in de verte een SRV-wagen en besluiten daar de boodschappen te halen. Voor de zekerheid vragen we de man of hij weet of de camping in Warder nog open is, we kunnen nl. niets vinden op internet.
Hij belt op en zegt dat de camping niet meer bestaat. Even twijfelen of we of we een B&Bzullen pakken, in de kerk van Etersheim. Deze blijkt al volgeboekt te zijn en ik bel ook nog een andere camping in Warder. Even later belr de mevrouw van camping Kleine Weel uit Warder: we kunnen er terecht, maar het is dichterbij Edam, dan Warder. Nog een hele tippel, als we tijdens een rustpauze rekenen komen we bijna op 30 km. Tegen half vier komen we aan en worden gastvrij welkom geheten door de eigenaars van de VeKaBe-camping.
Tent opgezet, nu rusten, bloggen, eten, douchen, relaxen….Morgen niet zo’n lange dag….Oant moarn!
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s