De Dijk

Gisteren liepen we nog even naar het centrum van Enkhuizen. Een prachtig plaatsje, echt de moeite waard om daar eens te gaan kijken. En dan hebben we nog niet eens het Zuiderzeemuseum bezocht!
Er lopen door het centrum allemaal smalle grachtjes en de huizen, gebouwen zijn echt oud. Sommigen hangen erg “uit het lood”, zo scheef als wat.Bij de plaatselijke supermarkt, Deen, kochten we ons avondmaaltje, lekkere maaltijdsalade met broodjes en humus. Ergens bij een kerk stond een bankje en daar dineerden we. De buikjes weer aardig rond, want de toetjes konden we niet meer op. In plaats daarvan dronken we een Latte Machiatto op een terrasje. We bleven daar zitten tot het bijna donker was.
Al vroeg lagen we op onze nieuwe slaapmatjes in de tent en het viel vannacht mee met de muggen of het lawaai. Allebei hartstikke goed geslapen daar midden in de stad!

image

Vanmorgen stonden we op om kwart voor zeven, lekker ontbeten en daarna snel aan de wandel. We moesten nog een stukje door de stad en daarna over de Vesting naar de Koepoort richting Bovenkarspel. We volgen de rood-witte bordjes en lieen langs allemaal nieuwbouwwoningen.
Wij waren blij dat we ergens een bos in moesten, want lopen op een fietspad langs een drukke verkeersweg heeft niet onze voorkeur. Toen ik ergens bij een openluchtzwembad vroeg of ik even naar de wc mocht, keek Ans opeen van de rood-witte bordjes. Tot haar schrik zag ze dat daar op stond: Groot-Frieslandpad!  We waren helemaal verkeerd gelopen. Twee rood-witte routes hadden elkaar gekruist. En we hadden beide nog nooit van het Groot-Frieslandpad gehoord.
Op zulke momenten is Google-Maps toch wel handig: deze leidde ons via Broekerhaven weer naar de juiste route. We waren blij toe we in de verte de oude Zuiderzeedijk zagen liggen. Via een soort bouwput waar men bezig was met aan de weg te timmeren kwamen we in de buurt van Stoomgemaal Grootslag.
Op de dijk aangekomen namen we bij een sluishuisje pauze: het dagelijkse Koffie-Ritueel. Het wordt tijd dat we een Plus of een andere goede supermarkt tegenkomen want de Latte is bijna op. En zonder deze geen Ritueel…..

image

De test van de dag, tot zo’n twee uur liepen we over de slingerende oude Zuiderzeedijk. Prachtig! Want in tegenstelling tot Fryslân, oan de oare kant, staat hier het water gelijk aan de dijk. Heerlijk lopen dus, zonnetje, windje, mooi uitzicht bootjes, golfjes, vogeltjes: wat wil je nog meer?
Het is ook wat minder warm dan de afgelopen dagen, beetje bewolking, maar heerlijk om zo over de dijk te zwalken.
We passeren Venhuizen, waar een groot bord stond met: “TERRAS”, maar daar aangekomen bleek de kroeg naast de kerk docht te zijn. Doorgelopen, bij een bocht in de dijk, bij een vuurtoren stond een bankje. Op de vuurtoren een prachtig (vertaald) gedicht van Emily Dickinson.

image

image

Wind in de haren, zon in het gezicht. Kippevel op de armen, zo zit ik graag naast mijn lief!
We hebben het toch maar goed, denk ik vaak onderweg. We rustten even en lopen weer verder. Ergens op een plek waar wat bomen staan nemen we een langere pauze en eten onze boterhammen. Ook al zo’n prachtige plek, het IJsselmeer, die Zuiderzee verveelt echt nooit, overal is het weer anders, al lijkt het allemaal hetzelfde. Ik voel me hier gewoon thuis, het voelt zelfs hier in West-Friesland vertrouwd aan. Die dijk, de huisjes, de kerken, de luchten, de geuren. Het komt me allemaal zo bekend voor. Het voelt goed om hier te lopen. Mooi toch om dat samen met Ans te beleven. Samen genieten is dubbele vreugd!

image

Om een uur of twee kwamen we aan op de Boerderij-Camping Appelhoek in Wijdenes, een heel prettige plek, niet ver van de dijk. Die zie ik hier bij te tent in de verte liggen. De boerin is een vriendelijke vrouw, we konden via mobiel betalen, omdat we geen cash bij ons hadden en er niet gepind kon worden. Ook had ze verse melk en een komkommer, zodat we niet meer naar Hoorn hoeven met de bus. Vanavond eten we het noodrantsoen, pasta waar alleen maar melk bij hoeft, voor de vitamientjes de komkommer.
En nu zitten we heerlijk in het zonnetje te genieten, ik kijk over de dijk, daar rijdt een fietser, kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind, zichzelf een weg banend…….ben blij dat ik hier zit met Ans….

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s