Efkes thûs

image

Vannacht hebben we allebei slecht geslapen. Dat kwam vooral door de muggen in de tent, maar er was ook aardig wat verkeer op de weg van Balk naar Wijckel en het dochtertje van de buren had geen zin in slapen en liet zich om de paar uur weer even horen.
Kampeerprobleempjes dus….ik den dat dat vannacht wel over is van de vermoeidheid…Die steekmuggen noemen ze hier in Fryslân “neven” en vliegen zijn “miggen”, dat is soms wat verwarrend als je tweetalig bent. Maar ze steken en zijn zeer irritant als je wilt slapen. Hopelijk is het vannacht wat minder.
Toch vroeg opgestaan, eennuur of zeven waren we de luchtbedjes al aan het oprollen en om kwart voor acht zaten we bij het houten chaletje te ontbijten, yoghurt met muesli, chocomelk en paar boterhammen. Goed ontbijt is het halve werk!

We liepen niet door Balk, maar er omheen. Gisteren waren we Balk al ingeweest, om wat voor Tante Tet te kopen, dus dat was niet erg. Het was heel.leuk gisteravond op Talmahiem, waar Tante Tet met meer inwoners daar net spelletjes zat te doen met een heel leuke activiteitenbegeleider. Ook Tante Wietske zat daar, ook met haar heb ik nog even gekletst. We dronken er koffie en deden nog mee aan het spreekwoordenboek. Leuk om zien wat ze allemaal doen met de bewoners in zo’n verzorgingshuis. Ook praatte ik nog met een oud-Nijemidummer, Aukema en deze kende nog mijn vader en verschillende tantes: leuk! Hij was geloof nog ouder dan Tante Tet, maar zijn geheugen werkte nog goed.

Via Harich met dat aparte kerkje met een stenen toren liepen we via Ruigahuizen naar het kleine kerkhofje daar. Er staat in het midden een klokkentoren, zoals op meer plaatsen in Fryslân. Ik geloof dat ze op Sint Thomas deze klokken luiden. Op Wikipedia opgezocht: tussen 21 en 31 december worden deze klokken geluid om de kwade geesten te verdrijven die de dagen korter maken. Thomas is Thomas Becket.

image

Op een picknicktafel het koffiedrinkritueel weer gedaan, wel in de schaduw, want het is om tien uur al bloedheet. Na de heerlijke Latte Machiatto van de Plus uit een zakje liepen we verder door de Bremer Wildernis naar Nij Amerika. Zeer bekend terrein voor mij, want daar woonde mijn Pake en daar is ús mem geboren. Ik geniet er van om hier met Ans te lopen en te vertellen over vroeger. En alles aan te wijzen en te vertellen wat er veranderd is.
We lopen via een bospaadje langs het erf waar het kleine huisje van pake vroeger stond: Pake Hindrik. Een houten huisje door hem daar gebouwd staat er nog. Verder misschien een van de oude vruchtenbomen, maar het huis is er niet meer. Er staat nu een nieuw huis.

We lopen door en komen bij de Griene Singel, die uitkomt in Nijemirdum. Een prachtige Laan met eikenbomen, die in een ver verleden uitkwam bij een State is stins, die er niet meer is. Nu ligt op het eind van de Singel een boerderij. Als we verder lopen komen we bij de bosrand, waar de Jeneverdyk ligt. Daar zien we in de verte de toren (toer) liggen van Nijemirdum. Omde toren staan graven, het kerkhof, waar behalve pakes beppes, Tantes en ooms ook mijn heit en mem liggen. Ik schiet even vol als ik de toer daar in de verte zie staan, een beetje vaag omdat het wat heiig is.

We besluiten niet de Zuiderzee route te nemen, maar over Oudemirdum te lopen om daar nog wat boodschappen te doen. Onderweg komen we langs een boerderij waar gehandicapten werken en wonen, “Kleurrijk”. Daar drinken we een lekkere bak koffie, buiten staat een lekkere luie bank en we zijn blij dat we er even kunnen uitpuffen.
In Oudemirdum kopen we wat profiand, niet teveel want het moet allemaal mee
naar Mirns, naar het Riister-Klif.  We eten in het bos nog wat broodjes en gaan dan via de dijk langs het IJsselmeer naar Mirns. Onderweg moeten we over verschillende hekken klimmen, we komen nog twee dames tegen, die op een inklapstoel boven op de dijk zitten in de wind. Het is bloedheet en we zijn blij als we op de Boerderij-Camping De Braamberg komen. Daar mogen we een picknicktafel lenen, die we naast een pipowagen zetten. Lekker in de schaduw, een beetje in de wind. Genoeg gezweet en gelopen. Nu eerst relaxen en genieten van de natuur, het water. Morgen weer een dag, misschien zijn we morgen al in Enkhuizen. Plan is om al op tijd naar Stavoren te lopen en dan met de veerboot naar Enkhuizen. Van Fryslân naar West-Friesland. Eens kijken hoe dat is bij die Hollanders……..

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s