Gaasterlandse Meseta’s

Maandag, 12 september 2016

Vandaag was onze eerste wandeldag van deze etappe van het Zuiderzeepad. We sliepen heerlijk bij Omke Sietze en Tante Tiny, die een heerlijk ontbijtje voor ons klaar hadden gemaakt, compleet met Fryske komijnekaas en lekkere krentenbollen.
We praatten nog wat en wat en namen afscheid, we wilden wat vroeg vertrekken want het zou warm worden vandaag.
Vandaag liepen we dus mijn geboortestreek in, Gaasterland. Via de dijk na Lemmer liepen we richting Tacozijl. In de verte zag ik mij geboirtedorpje al liggen, verscholen achter de bossen, Nijemirdum. We liepen meer richting Sondel, waar wat meertjes achter liggen, de Sondeler Leijen. Beetje vreemde route vandaag, kris-kras door het Friese land. Na tienen begon het zonnetje al flink te steken. Om elf uur besloten we bij een sluishuisje wat schaduw te zoeken en begon het koffiedrinkritueel, zoals we dat in Duitsland meerdere malen deden. Campinggaz uit rugzak, lekkere koffie en genieten maar. Ditmaal was het Espresso Machiato in zakjes, lekker hoor! Een boterham erbij, wat wil een mens nog meer?

image

Na de rustpauze liepen we door en kwamen zo’n half uur later terecht in Sloten, waar we nog een Latte Machiato bestelden op een terras. Die kon niet tippen aan die uit een zakje van de Plus! En die kostte wel €2,60.
Het geluk wel dat we op lekkere stoeltjes in de schaduw zaten bij dat grachtje in Sloten. Dat gevoel is vanzelf onbetaalbaar!
Na deze pauze besloten we door te lopen naar de camping die we in gedachten hadden, een kleine boerderijcamping in Wijckel, vlak bij Balk. En dat komt mooi uit, want dam gaan we daar vanavond op visite bij een oude Tante van me, die morgen 91 jaar wordt,  Tante Tet.
Het was nog even flink zweten, maar het uitzicht was prachtig, de lucht blauw, het gras groen. Friesland op zijn Friest!
Om een uur of drie waren we bij de camping, tentje opgezet endaarna wat boodschappen gedaan Balk. Vanavond gaan we naar tante Tet en morgen lopen we door de bossen achter Nijemirdum naar het Rijster Klif, daar gingen we vroeger vaak zwemmen in het IJsselmeer. De kliffen zijn nog overblijfselen van de tijd dat het nog Zuiderzee was en de zee stukken land wegsloeg, er ontstonden zo steile kliffen, door de leem die in de grond zat. Nu zie je het hoogteverschil nog, de kliffen liggen zo’n drie of vier meter hoger dan het water.
Het wordt weer een warme dag, dus we
vertrekken weer vroeg. Oant moarn!

One thought on “Gaasterlandse Meseta’s

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s