Zuiderzee-Camino

Ik heb al heel lang dat boekje van het Zuidrzee-pad in huis liggen. Al jaren. Ooit hebben Ans en ik afgesproken om deze LAW-route (Lange Afstand Wandeling) een keer te lopen.
Nou, dit jaar komt het er van. Vorige week zijn we begonnen. Eigenlijk als oefening voor volgend jaar of het jaar daarop. Dan willen we het Olav-pad in Noorwegen gaan lopen, zo’n 650 km van Oslo naar Trondheim.
Vorige week zijn we naar Elburg gereden, tent mee en dagrugzakjes. We hebben een paar fantastische wandeldagen gehad. Van Nunspeet naar Elburg en van Elburg naar Kampen. In Kampen weer met trein en bus terug naar de camping in Elburg.
Het was prachtig weer en we liepen een paar keer over de oude dijk van de Zuiderzee. Mij trekt dit helemaal, omdat ik in Fryslan aan het IJsselmeer geboren ben. Dit wordt dus mijn Zuiderzee-Camino. In plaats van Santiago ga we dit keer naar de Toer van Nijemirdum. Ook een mooie bestemming vind ik….en ook hier is de weg er naar toe, het lopen door deze landschappen tegelijk ook het doel van de wandelingen.

image

Wat een heerlijke dagen waren dat!!

Nu is het een week later en zit ik op een kleine SVR-camping ergens tussen Sint Jans klooster en Vollenhove. Gisteren zijn we vertrokken vanaf Kampen. De auto hebben we in Scherpenzeel neergezet. Deze week de eindbestemming van de wandelingen. Vrijdag moeten we daar zijn, want dan begint ons familieweekend, waar onze Trompen bijeenkomen, groot en klein.
Dat kwam dus mooi uit om te combineren! Gisteren hebben we een kilometer of acht of negen gelopen. Daar stond in mijn boekje (uit 1999) aangegeven dat er een paal-camping was waar je gratis je tent kon neerzetten, heel primitief. Toen we daar kwamen was er geen camping te bekennen. Een man die er in de buurt woonde zei, dat we best de tent neer konden zetten, als hij maar niet in het zicht stond. Zo gezegd, zo gedaan! Onder een hoogspanningskabels stond ons tentje achter een dijkje.
Vanmorgen was alles wel wat nat en klam, alles zo ingepakt.
Vandaag hebben we een prachtige route gelopen, van Lutterzijl naar Sint Jansklooster. Langs Kamperzeedijk, waar we op het fietspad meisjes in rokken en kouzen zagen fietsen, waarschijnlijk zwaar gereformeerd. Typisch dat ze zo herkenbaar zijn, onze orhodoxen. Lange rijen op de fiets op weg naar de Gereformeerde School in Kampen denk ik.
We liepen weer veel over dijken, soms door het lange gras. Mijn broek werd flink nat door het natte gras. Op plekken liepen schapen over de dijk.
Bij Genemuiden gingen we met de veerpont naar de overkant. Weer een heel stuk over de dijk richting Barsbeek, daar rustten we een tijd op een stenen bankje ter herinnering aan de Afsluiting van de Zuiderzee. Vanaf daar door Sint Jansklooster, waar we bij de Coop nog wat boodschappen deden naar de SVR-camping, een kilometer van Vollenhove.
Een kilometer of 22 hebben we gelopen, met bepakking, met grote rugzakken, tent, slaapzakken enz. Het ging hartstikke goed: wel hier-en-daar wat pijntjes, maar dat hoort erbij. En elke dag word je handiger met de zakken op de rug. Ik ben trots op Ans, dat ze zoveel kilometers ongetraind met dat gewicht op haar rug kan lopen. Dat wordt nog wat! Kei-leuk is het om niet alleen, maar met haar te lopen: Super!

image

Morgen weer een verslagje!

4 thoughts on “Zuiderzee-Camino

 1. Lieve Andries en Ans, Enkhuizen ligt ook aan de route van het Zuiderzeepad toch.?
  Altijd welkom. Liefs Tryntsje

  1. Leave Tryntsje,
   As wy der yn de buurt binne dan stjoete wy dy in berichtje, ok?
   Wy binne no oankommen yn Fryslan yn Scherpenzeel. Der ha wy dit wiekein femyljewiekein mei allegear, sin oan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s