80 km pelgrimspraat

kennedymars 2016

Een tijdje geleden had ik met Ton afgesproken om weer eens de Kennedymars in Sittard te gaan lopen. Ton heb ik een paar jaar geleden ontmoet op de Kennedymars in Someren. Hij had toen  een Jacobsschelp achterop zijn rugzak.

Door die Jacobsschelp raakten we met elkaar aan de praat. Ik vroeg ‘m of hij soms naar Santiago ging lopen. Hij vertelde dat hij de Kennedymars liep om te oefenen, omdat hij een paar weken later met pensioen zou gaan en dan naar Santiago de Compostela zou gaan vanaf Reims. De etappes naar Reims had hij van te voren al gelopen. Ik ben Ton blijven volgen, heb zijn blog steeds gelezen: ton-naar-santiago-de-compostella.webnode.nl

We hebben contact gehouden, zijn nog een keer gaan wandelen in het zuiden: een stukje Pieterpad van Sittard naar Maastricht. Een stukje Hertogpad vanaf Deurne naar het Leudal.  En we liepen al een keer de Kennedymars in Sittard en nog eens in Someren.

Ton is ondertussen al voor de tweede keer in Santiago de Compostela geweest, vorig jaar liep hij van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Ook is hij mij blijven volgen, ik liep ook vorig jaar, maar een paar maanden eerder.

Nou, dan heb je veel bij te praten! We vertrokken gistermorgen om vijf uur, we waren al om drie uur opgestaan, Ton bleef bij ons slapen. De hele 80 kilometer veel gekletst en herinneringen opgehaald. Verteld en geluisterd naar elkaars ervaringen tijdens de Camino.

Het blijven mooie, speciale vriendschappen die zijn ontstaan door de Camino. Misschien wel omdat Camino-vrienden het beste begrijpen hoe je die ervaringen hebt beleefd. Buitenstaanders zeggen al gauw: “Nou weet ik het wel, nu heb ik er wel genoeg over gehoord…”en het gesprek zal ergens anders over gaan. Pelgrimspraat kun je dertien, veertien uur achter elkaar en dan ben je er nog niet over uitgesproken. Het blijft wonderlijk.

De Kennedymars hebben we in dertien uur en vijfenveertig minuten uitgelopen, zo snel hadden we nog nooit met zijn tweeën de mars gelopen, bijna een uur sneller dan de vorige keer. Allemaal door die wonderlijke Caminopraat. Kilometers en de tijd, die vliegt voorbij,

net als bij de Camino.

 

 

2 thoughts on “80 km pelgrimspraat

  1. Dat is heel snel gewandeld ,en inderdaad als je in een goed gesprek bent vergeet je de rest ! Maar toch gefeiciteerd daarvoor !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s