Olav en Noorwegen-passie

image

Ik was gisteren een uur of tien thuis, ben meer dan zevenenhalf uur onderweg geweest om naar de Bijeenkomst in Groningen te gaan..
Mijn stukje eindigde gisteren met “Ultrea! Ultrea!” Ik zal jullie de betekenis hiervan geven “Steeds verder! Steeds verder!”

Nou, vandaag was het minder ver, misschien de volgende Reis wel: de Olav-route in Noorwegen. Er werd een lezing gehouden over deze route in Den Bosch ergens in een buurtcentrum.
Samen met Ans er naar toegegaan nadat we hadden ontbeten en koffie hadden gedronken. Nog een paar boterhammen mee voor in de auto en weg waren we. De middag was georganiseerd door de Vereniging Nederland-Noorwegen, een vereniging die kennis over Noorwegen wil verspreiden, wederzijds begrip wil bevorderen en vriendschappelijke betrekkingen tussen inwoners van beide landen wil aangaan. Mensen met een Passie voor Noorwegen.
Ans en ik hebben dat ook een beetje na de twee vakanties dat we daar zijn geweest. Een geweldig mooi land, echt prachtig. De landschappen, de fjorden, de luchten. Geweldig. Daarom willen we graag de volgende keer samen op Pelgrimsreis: van Oslo naar Trondheim, een tocht van zo’n 645 kilometer.

Het was een zeer informatieve middag en we kregen drie sprekers te horen, die boeiend vertelden over de geschiedenis van de Olav-route. Olav was een Noorse Koning die er voor gezorgd heeft dat Noorwegen Christelijk werd. En Trondheim was in de Middeleeuwen net zo’n belangrijke Bedevaartsplek als Santiago de Compostela en Rome.
Door de Reformatie en de Lutherse Kerk werden die Bedevaarten verboden en waren er geen Pelgrimages naar Trondheim.  Pas vanaf 1990 wordt er weer gepelgrimeerd naar Trondheim. Er zijn verschillende routes, een loopt vanaf Zweden vanaf Sundsvall en er is zelfs een Route vanaf het noorden uit Lapland.
Na de geschiedenis en het ontstaan van de Pelgrimsreis was Ria Warmerdam aan de beurt die vertelde over haar boekje, waarin de Olav-route in het Nederlands wordt besproken, met kaartjes erin die haar broer maakte. Ze vertelde heel boeiend en humoristisch over haar reis en wat ze tegenkwam als niet-katholiek. Ik heb het boekje al in huis en heb er al in zitten bladeren, mijmerend en dromend over de volgende Pelgrimsreis.
Door de lezing nog enthousiaster geworden om het samen met Ans te gaan doen: als je het aantal Pelgrims vergelijkt met die van Santiago in een jaar. Santiago: bijna 250.000, Trondheim: 4000. Dat wordt dus genieten van de rust en de stilte!

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s