Jacobus en Olav in een weekend

jacobusen olav

Zaterdag is de Najaarsbijeenkomst van het Genootschap van Sint Jacobus. Het wordt dit jaar in Groningen gehouden. Vorig jaar was het in Roermond en daar ben ik met Henk er naar toe geweest. Een hele leuke dag, met boeiende lezingen.
Ook was er een soort markt met allerlei standjes over de Camino. Wat me vorig jaar wel opviel en wat me wat op het verkeerde been zette wat betreft mijn idee over de gemiddelde leeftijd van de Camino-pelgrim was het aantal oudere en grijze bezoekers. Ik zag maar weinig jongeren. Terwijl ik op de Camino juist heel veel jongeren tegenkwam.
Misschien zijn het de oud-pelgrims die naar dit soort bijeenkomsten gaan om toch nog dat Camino-gevoel vast te houden. Ik bedenk maar wat….
Er was in Roermond een lezing van de oud Venlose stadsdichter, Herman Verweij die prachtig vertelde over zijn pelgrimsreis naar Assisi . Ook droeg hij nog gedichten voor over zijn reis.

Ik heb me in Groningen opgegeven voor een lezing over spiritualiteit. Want dat is me al wandelend van Zwarte Haan tot Fisterra wel duidelijk geworden: dit is niet zomaar een Route. Het idee, dat er al zoveel eeuwen over deze Weg mensen gelopen hebben. En wat dat bij mij deed, dat zou je misschien wel een spirituele ervaring kunnen noemen. En als je dat te zweverig is, de ontmoetingen onderweg waren wonderbaarlijk! Maar ik wil er meer over weten en wil graag horen hoe anderen dat hebben ervaren. Ik kijk uit naar deze dag en zal jullie later vertellen hoe het was.

Zondag gaan Ans en ik naar een bijeenkomst waar informatie wordt gegeven over de Olav-route in Noorwegen. Deze Pelgrims-route loopt van Oslo tot Trondheim. Wij zijn nu drie keer op vakantie geweest in Scandinavië, twee keer in Noorwegen. En het lijkt ons prachtig om daar zo’n pelgrimsreis te maken: zo’n 650 km door allerlei landschappen.
Dit is de voorbereidingsfase, het zal wel niet meer 2016 worden, misschien een of twee jaar later. Leuk om ons alvast te oriënteren. Ik schreef al eerder: de voorpret is een heel leuke fase van je Pelgrimsreis. Inlezen, kaarten bekijken, ervaringen van anderen horen. En die fase van voorpret is het langst….net zoals de fase na je Pelgrimsreis: de napret..
Ook over deze bijeenkomst zal ik jullie na afloop vertellen hoe het was.

3 thoughts on “Jacobus en Olav in een weekend

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s