Wandelen over een Aquaduct

image

Donderdag 24 september

Vandaag zijn Ans en ik samen gaan wandelen, mam en Henk zijn met de auto naar Nevers gegaan. We ontbeten redelijk vroeg en om een uur of negen, half tien liepen Ans en ik het paadje in naast het huisje. In de rugzak hadden we boterhammen, pannenkoeken, fruit en drinken voor onderweg.
Het was lekker zacht weer en na een half uurtje lopen kon het vest al uit. Via het dorpje Champve lopen we over een slingerend weggetje naar Montreuillon, een wat groter dorp wat aan de Yonne ligt. Er is een kerkje, een bakker, een kapper en een café. Het is een uur later als we er aankomen. Het blijkt dat in 2002 of 2003 Montreuillon het geografisch middelpunt was van de €-landen. Dat zal nu wel niet meer het geval zijn bedenk ik me met al die nieuwe euro-landen erbij. Er is een monument opgericht en er staat een wegwijzer met allemaal Europese steden en hoever dat is. Het zal wel neergezet zijn net Europese subsidies….

image

In het café drinken we een kop koffie en thee en we lopen verder. Er is een gele route die richting Aquaduct gaat. Als we er naar toe lopen zien we dat er een soort kanaal naar toe loopt boven over de heuvelrug. De kanten zijn van betonplaten en het water stroomt. Als Ans er een appelklokhuis in gooit drijft die bijna even snel mee als wij lopen, iets langzamer. We lazen op een bord dat het kanaal en de aquaduct vroeger gebruikt werd voor het vervoer van hout. (Flotteurs) Het hout werd via kanalen en rivieren naar Parijs gebracht. In de grotere rivieren werden er vlotten van gemaakt die zo naar de hoofdstad dreven.

image

Het blijkt dat de Aquaduct al in 1700 gebouwd werd, knap dat ze in die tijd al in staat waren dit soort bouwwerken te maken. En wat een werk moet het geweest zijn boven op de beboste heuvels kanalen te graven, allemaal met de schop. Onvoorstelbaar, als je ziet hoe men nu grond verzet met grote graaf-machines.
Het is een prachtig gezicht bovenop het Aquaduct, we zien in de verte de kerktoren en de huisjes van Montreuillon liggen. Een prachtig landschap, hier en daar wat van die witte koeien, boomwallen, heuvels en die blauwe lucht net die wolkenvelden er boven.
We lopen langs het kanaal verder het bos in, we zien in de schaduw van de beukenbomen veel paddenstoelen groeien. Het is koel en donker in de schaduw. Het duurt een hele tijd voor we het bos weer uitkomen, zo nu en dan steken we het kanaal over, om de zoveel meter zijn er betonnen bruggetjes gebouwd. Bij zo’n bruggetje pauzeren we even en eten een boterham en drinken wat. Als we opstaan en rechtsaf gaan menen we dat we in een dorpje Epiry komen niet ver van waar het huisje is, Montchanson. Maar het blijkt een ander dorp te zijn, Reviry. We zien dat we over de weg langs de rivier de Yonne ook in Montreuillon kunnen komen. Zo komen we anderhalf uur later weer aan in Montreuillon.

image

Onderweg belde Henk dat dat electronische sleutel niet werkte van de auto en dat ze vastzaten op een parkeerplaats. Ze wachten nu op de ANWB die Henk gebeld heeft. Ans en ik zijn ondertussen alweer in Montchanson, we hebben wat eten gekocht bij het bakkertje in Montreuillon. Allebei flink moe na die flinke wandeling.
Om zes uur komen Henk en mam terug uit Nevers, het blijkt dat Henk de lichten aan heeft laten staan, er gaat geen alarm als je dat vergeet. Gelukkig niets met de elektronische sleutel.
Gelukkig hebben ze wel genoten van de Cathedrale van Nevers, Henk maakte prachtige foto’s van het licht wat door
de glas-in-lood-ramen valt. Echt prachtig.
Vanavond lekker kneuteren op de bank bij de haard, de pootjes omhoog….

image

One thought on “Wandelen over een Aquaduct

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s