Weerzien van Vezelay

image

Woensdag 23 september
Vandaag zijn we naar Vezelay gereden. Op de heenweg zondag reden we er per ongeluk al langs en zag ik wat plekjes die me bekend voorkwamen.
De Basiliek was nu wel geopend. De vorige keer, in maart, was die gesloten omdat er een verbouwing was. Ik ben toen ‘s avonds wel naar de mis geweest in de kleine kapel aan de zijkant van de Basiliek. Na afloop werd ik toen nog aangesproken door een Nederlandse zuster. Ik sliep ‘s nachts in de Jeugdherberg, bij de Camping. Ik vond het jammer dat niemand opendeed bij de zusters, waar de Pelgrimsopvang was.

image

Vandaag liepen er vooral toeristen rond in Vezelay. Ik zag een man met een klein rugzakje en wandelschoenen en twee fiets-pelgrims, zo te horen uit Duitsland. Ans verbaasde zich er over dat ze fietsend de helling opfietsten naar de Basiliek toe en vroeg zich af waarom ze niet liepen met de fiets.
De Basiliek was erg mooi van binnen en ik bezocht ook nog de crypte, waarin relikwieën van Maria-Magdalene bewaard zijn. De lichtinval is overal erg mooi, er is nagedacht hoe het licht binnen schijnt. Blij dat ik toch de Basiliek dit jaar nog van binnen kan bekijken.

image

We lopen ook nog verschillende winkeltjes en een kunstgalerie binnen. Ik heb er hetzelfde gevoel bij als in Santiago-de-Compostela en als in Assisi in Italië: de religie wordt ook hier vercommercialiseerd. Overal beeldjes, speldjes, prulletjes van allerlei heiligen enz. Er wordt goed geld verdiend aan het geloof van mensen. Ik moet weer denken aan het verhaal van Jezus, die de kooplieden wegjaagt uit de Tempel in Jeruzalem.
Ik ben er dubbel in, want aan de ene kant hou ik wel van sommige kerk-kitch, maar aan de andere kant haat ik de commercie: ik vraag me af wie er geld aan verdiend, ik geloof niet dat al dat geld naar de kerk of maar goede doelen gaat.
Zoals de vorige dagen besluiten we de toer met een bezoekje aan een restaurant: La Dente Creuze en vragen ons lachend af wat het betekent: De Rotte Tand? Dat zal wel niet, thuis zal ik het opzoeken.
Op tijd zijn we weer in Montchanson, we kunnen lekker buiten zitten. Het is vandaag droog gebleven, het zonnetje scheen vrolijk en de luchten zijn weer gevuld met prachtige wolkenvelden met er tussendoor veel hemelsblauw.
Als het wat frisser wordt gaan we naar binnen, de haard aan en lekker op de bank, met een boek. Het leven is goed hier in Morvan. 

image

One thought on “Weerzien van Vezelay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s