Leven als een Bourgondiër

image

Dinsdag 22 september

Vandaag is het een regenachtige dag. Vannacht is het gaan regenen en het ziet er meteen heel anders uit als we het raam uit kijken. De lucht is grijs en er hangt bewolking over de heuvels van de Morvan.
We besluiten vandaag een markt te bezoeken in Moulin-Engilbert. Na een eenvoudig, maar voedzaam ontbijt rijden we over natte wegen naar die plaats. Het blijkt dat er een festival geweest is met muurschilderingen. Overal in het stadje zijn muurschilderingen te vinden. Van sommige leegstaande panden is de voorgevel mooi beschilderd.

image

Het valt in veel plaatsjes op hoeveel leegstand er is. Veel lege winkelpanden en huizen.
Ergens bij een café zie ik een fiets met achterop fietstassen. Er is een Saint-Jacques-sticker op geplakt. Onder een afdakje zit de fiets-pylger achter een grote café-au-lait. Ik hoor dat hij Frans spreekt en ik loop door.
We lopen door, wandelen nog de kerk binnen, die mooie glas-in-lood-ramen heeft.

image

De markt blijkt op de parkeerplaats te zijn van de plaatselijke supermarkt: twee kraampjes: een groente- en een viskraam.
We besluiten een ander stadje in de buurt op te zoeken, Chateau-Chinon. Onderweg veel loofbomen-bossen en slingerende weggetjes over de heuvels.
Ik realiseer me dat je in een auto zittend het landschap toch anders beleeft. Er door heen lopend, ruik je, voel je, zie je het landschap, de beleving is totaal anders. Lopend ervaar je de kluiten die aan je schoen blijven hangen, je voelt de spinnenwebben in je gezicht als je door het bos loopt. Je ruikt het natte gras, de rottende bladeren in het bos. Je voelt de warmte van het zonnetje op je rug.
Als je omhoog moet klimmen voel je het in je adem, in je kuiten: je gaat zweten. Door dit alles word je meer een met het landschap waar je door heen wandelt. In de auto bekijk je dit alles met meer afstand, letterlijk afstandelijker.
We zien in de buurt van Château-Chinon de wolken in de heuvels van de Morvan hangen. Op sommige plekken lijkt het alsof het mistig is. Grijs, grauw, een beetje mistroostig landschap.
We bekijken het stadje al we er aankomen en drinken ergens koffie. Het begint weer te regenen en we zijn blij dat we weer in de auto zitten. Omdat het ondertussen al bijna een uur is besluiten we door te rijden naar Saint-Leger-s-Beuvrai.  Onderweg zien we ergens een restaurant, we gaan naar binnen. De eigenaar blijkt Nederlands te zijn, hij heeft de Nederlandse zender op de tv. Jammergenoeg kunnen we er niet eten. Hij verwijst naar twee restaurants in Chateau-Chinon. We rijden terug door het regenachtige landschap, de naaldbossen van de Morvan.
Bij het “Café met de groene ramen” Café de Agricola, gaan we naar binnen. Een goede keuken, zei de Nederlander, boeren, arbeiders en werkvolk eten daar. Inderdaad, het is er smoordruk en er is een tafeltje vrij. Voor € 9,- tot €14,- zijn er verschillende dagschotels. We bestellen alle vier Boeuf met verschillende sauzen, frietjes en sla erbij, heerlijk! Zo doen die Bourgondiërs het, wij ook!

image

Vanavond toen we terug waren in Montchanson bleek dat het weer opgeklaard was. Met Ans nog een lange wandeling gemaakt: mooi is het hier! Na die regen hangt er op plekken nog damp boven de bossen. De lucht is weer blauw, mooie wolkenvelden. De zon schijnt. Dat belooft wat voor morgen. Vast weer zo’n Bourgondische dag.

One thought on “Leven als een Bourgondiër

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s