Heimwee naar Ver Weg

image

Vandaag is zo’n dag, bijna twee maanden nadat ik aankwam in Santiago de Compostela, dat ik het mis.
Wat is dat dan vraag ik me af, wat ik mis? Zijn het de mensen, is het het wandelen? Of is het dat gevoel van vrijheid, wat je voelt als je zo loopt met een rugzak? Van plaats naar plaats wandelen met alles wat je nodig hebt in die rugzak.
Niet die vele kilo’s waarmee ik vertrok, maar het rugzakje wat ik nog had in Spanje, na Saint-Jean-Pied-de-Port.
Alle balast die teveel was,  teruggestuurd naar huis. Alleen het hoogstnodige erin. Ultiem gevoel van vrijheid: geen last van teveel balast, letterlijk en figuurlijk. Want ook geestelijk merkte ik dat ik hoe dichter ik bij Santiago de Compostela kwam, hoe “leger” mijn hoofd werd. Door het wandelen, door de cadans van het lopen, als het ware in een soort trance op weg naar SdC.
Ik besef me nu dat ik die leegheid mis, zijn en niet-zijn. Wandelen met geen gedachten. Achteraf denk ik dat ik onderweg soms heel ver weg was. En daar heb ik nu, twee maanden later heimwee naar. De stilte van Ver Weg.
Binnenkort maar eens op zoek naar dat gemis,  Santiago de Compostela is bereikt, het Eind van de Wereld in Fisterra, maar ik ben nog steeds op onderweg. Mijn Camino is nog niet gelopen.

3 thoughts on “Heimwee naar Ver Weg

  1. Hoi Andries ik begrijp precies wat je bedoelt. Mijn oplossing: Af en toe paar weekjes wandelen op de een of andere route naar Santiago. Want ook de
    ont-moetingen met andere pelgrims horen voor mij bij dit gevoel. Buen Camino. Groet Eugene

  2. ach Andries ik voel met je mee… ook al ben je thuis ook onderweg het is niet onderweg naar Santiago. Ik ben nog steeds aan het landen maar ben de baan kwijt zal ik maar zeggen 🙂 het mag er allemaal zijn, net als daar op weg…
    bon chemin- buen camino- goede reis …. (mooie foto trouwens). Gftjs

  3. Hoi Andrys,
    Ik kan me je heimwee voorstellen. Gewoon wandelen zonder alle beslommeringen die je in een keurslijf drukken. We moeten vaak zoveel (van onszelf). Plan een nieuwe tocht! Ik blijf je volgen. Groet Mirjam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s