Santiago de Compostela (90)

image

Dag 90, zondag 5 juli 2015
Tjonge, wat heb ik geslapen in dat lekkere bedje met lakens in Salceda. Dat was het geld wel waard! Gisteravond samen met de vier Amerikanen uit Georgia gegeten, heerlijk eten, vis, salade. Een van die jongens werkte in Sjanghai en kon mooi over China en de Chinezen vertellen.
Twee waren ooit eens in Bilbao geweest in het Guggenheim-museum, dus hadden we nog een leuk onderwerp om over te praten. Als toetje kreeg ik rijstepap met kaneel. Mmm, net of ik thuis was.
Ik ben vanmorgen op de gebruikelijke tijd opgestaan, net voor zes uur. Op de Camino is het nog stil, ik kom niemand tegen. Pas om 8 uur kom ik iemand tegen, met dreadlocks en een Schotse rok aan. Het blijkt een Canadees te zijn. We drinken ergens koffie en hij vertrekt al weer snel, hij wil door naar Santiago. Ik twijfel nog, ik ben nu 20 km van Santiago af, maar denk er aan om te stoppen in het dorpje 4 km ervoor. Dan heb ik morgen alle tijd om de stad te bekijken en naar het Pelgrims bureau te gaan voor de Compostela.

Ik neem het er van, deze laatste dag voor aankomst in Santiago de Compostela. Als ik weer ergens een koffietentje zie stop ik weer: nog zo’n 15 km naar Santiago. Dus zo’n 10 van Monte do Gozo. Ik twijfel nog steeds of ik niet door zal lopen. Eerst cafe-con-lache en verse sinaasappelsap. Cafeïne en Vitamine-C. Daar loop ik ongeveer op, net zoals een Diesel-motor op Diesel. Even voorgloeien en gaan met de banaan. Op het terras zitten ook alweer de dreadlock-Canadees met Schotse rok, nu met zijn maatjes, ze zitten al aan het bier, gatver… Ook de Amerikaanse moeder met dochter die ik steeds tegenkom zit er. Op het pad naast het terras zie ik het steeds drukker worden, het is ondertussen 9:00 uur.
Ik loop door, nog steeds door de eucolyptuswouden, waar het nog steeds heerlijk ruikt. Om half twaalf kom ik aan in Monte do Gozo. Er staat daar een poeplelijk monument boven op een berg. Ik geloof dat er een paar Pauzen zijn geweest. Ik loop naar beneden waar de Albergue moet zijn. Het is een enorm complex, met heel veel slaapzalen, maar er is helemaal niemand. Ik besluit om terug te lopen naar het lelijke bouwsel. Drink daar een kop koffie bij een tentje en bedenk dat het maar 4 km naar Santiago is. Ik loop door. In Santiago aangekomen twijfel ik of ik eerst een Albergue zal zoeken of doorlopen naar de Cathedrale. Ik doe allebei, maar kan niet echt een Albergue vinden. Via allemaal achterafstraatjes kom ik aan aan de zijkant van de Cathedrale. De mis is net afgelopen en ik zie Philippe, Roger, de Franse meisjes, Daniël uit Québec en Emil de kerk uit komen. Philippe vertelt dat zij vanmorgen om vier uur zijn aangekomen. Emil is gisteren al aangekomen. Wij feliciteren elkaar, iedereen is  blij, een uitgelaten stemming! We nemen afscheid, maar ik denk dat we elkaar nog in Finistere zullen tegenkomen.
Ik loop naar het grote plein. De voorkant bij de torens die ze aan het renoveren zijn. Probeer of Ans me thuis op de computer op de webcam kan zien. Ze ziet me even heel vluchtig.
Ik laat iemand een foto van me maken, ik voel me heel blij, opgelaten. Hier was ik dus de hele Reis naar op Weg. Deze plaats, deze Cathedrale, dit plein. Raar, om er nu te zijn. Gelukkig ziet mijn plan er wat anders uit, en ga ik nog naar  Finistere, naar Land’s End, naar het Eind van de Wereld. Mijn Reis: van Zee tot Zee, van Wadden Zee naar Oceaan.
Als ik het Pelgrimsbureau zoek loop ik Albert nog tegen het lijf, ook hij is vanmorgen aangekomen, was ook van plan om op Monte do Gozo te blijven, maar had zich, net als mij, bedacht. We nemen afscheid. Ik ga naar het Pelgrimsbureau en moet tijd in de rij wachten, om een uur of drie heb ik mijn Compostela. Ik bestel er een koker bij, zodat ik ‘m ongeschonden mee naar huis kan nemen.
Als ik terugloop om een slaapplek te zoeken kom ik de Belg met zijn dochter nog tegen, die had ik ook al dagen niet meer gezien: hij heeft een mooie baard. Dochterlief heeft gezegd dat hij die maar moet laten staan….
Goedkope slaapplekken zijn hier niet, ik schrijf me in in een tweesterren Hotel, Hotel Windsor, kamer met ontbijt.
Na douchen, rusten ga ik weer de stad in, om 19:30 uur is de Pelgrimsmis. Dat wil ik niet missen.

9 thoughts on “Santiago de Compostela (90)

 1. Hallo Andries,
  Van harte proficiat: een geweldige prestatie van het noordelijkste puntje van Nederland te voet tot aan Santiago. Chapeau!!! Nu even heerlijk genieten en vieren met je vele caminovrienden en vriendinnen en dan op naar Finistere. Daarna zal ik je dagelijkse ontboezingen missen ik heb er van genoten.
  Annelies Giesen

 2. Fantastisch Andries, de reis die je gemaakt hebt en nog maakt.
  Het is een beleving geweest tot nou toe. Ook voor ons.
  Liefs,
  Lies en Henk

 3. Leave Pylgerbroer
  we zijn trots op jou
  van zee naar zee
  onderweg je
  pad gelopen
  een prachtig verhaal

  Xxx tien

  1. Ha suske,
   As ik dat lez, moat ik tinke oan de wy as bern ek altiid nei See gyngen, De See, dat wie it Iselmar, dat strantsje, der achter de seedyk…….

 4. Tige lokwinske mei ut beheljen van dyn doel. St. Jabik is jir net safier vanof mar SdC is 3000 km jirwei. No de leste kilometers nog mar dat gjit fest goed. No matte we zonder dyn deistige verhaal.It sil wennen wêze…
  Succes

  Groetnis ut Dokkum fan Andries en Rennie

 5. Andrys wat geweldig om te zien dat je ondanks alle pech die je hebt gehad uiteindelijk je pad toch kon afmaken. Ik wens je alle goeds en veel wind mee toe. Warme groet, Ingeborg

  1. Lieve Ingeborg,
   Dankjewel! Veel wind mee, wat mooi, dat kan ik wel gebruiken! Met al die pech, maar ook met al dat geluk en vooral al die geweldige mensen, die ik heb ontmoet, waaronder ook jij Ingeborg, is het wel mijn eigenwijze Weg geworden….
   Groetjes Andrys

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s