Afzien in de hitte (84)

image

Dag 84, maandag 29-06-2015
Met Joe, de Ier, die trouwens archeoloog is naar Cacabelos gegaan en ergens paella besteld. We hebben plezier om het feit dat het toch raar is dat we elkaar zo weer tegenkomen. De Camino is een soort klein dorpje en er gaan allerlei verhalen rond. Ook het verhaal van de dronken belager en de Dutchman. Nu heeft het verhaal een mooi einde gekregen. Joe wil niet dat ik mijn eten betaal, hij trakteert, omdat ik overlast van hem heb gehad.

‘s Avonds is hetvnog lang onrustig in de Albergue. Het is twaalf uur geweest voor het helemaal stil is. De meesten hebben de deuren van de kamertjes openstaan, omdat het nog steeds heet is. Joe neemt vast afscheid, hij ontmoet morgen familie en wil graag voor 8 juli in  Santiago zijn.

Om 4:15 uur hoor ik de eersten opstaan, ze staan buiten hardop te praten, die sukkels. Joe staat ook vroeg op, 5:00 uur, want hij wil zo’n 40 km wandelen vandaag, hij is bang dat hij geen genoeg tijd heeft om Santiago nog te halen. Ik weet het niet, hij heeft veel blaren en moet flink afzien. Gisteren zei hij: “I almost cried…”, sommigen moeten echtpijn leiden om in Santiago de Compostella te geraken. En Joe vindr zichzelf nogal een pechvogel.
Ik ben  half zes ook klaarwakker en besluit dan ook maar op te staan. Ik sta op, ruim alles op, poets mijn tanden en samen met Joe drinken we café uit de automaat met den koekje erbij.
De mensen die zo belachelijk vroeg opstonden hebben pech, want de poort is afgesloten…ze moeten wachten tot zes uur, dan komt er iemand.
Om zes uur lopen Joe en ik de poort uit het donker in. Gauw genoeg komen we de wijnvelden in en stijgen we flink. Voor ins lopen nog twee Italianen, verder komen we geen mens meer tegen. Prachtige vergezichten, kleine dorpjes zien we beneden liggen. We lopen door en Joe vertelt dat behalve zijn zus, ook zijn moeder komt, die achter in de tachtig is. Zijn zus is verpleegster en die zal naar zijn blaren kijken. In het stadje Villafranca del Bierzo drinken we café-con-lache met een croissant erbij. Als we even zitten komt bijna de gehele Albergue van Cacabelos ook daar koffie drinken. Het groepje met Philippe, Emiel de Zweed op een schoen en een sandaal. De Straatsburger die ‘s morgens altijd niet drinkt.
Joe en ik lopen verder, Emiel loopt met ons mee. Onderweg komen we de Dreadlockman uit Québec tegen, die overal zijn tentje opzet. Hij is zijn Japanse vriendinnetje zeker kwijtgeraakt, hij loopt er wat verloren bij. De route gaat veel langs een rijksweg, gelukkig zit er we een stuk beton tussen. Soms lopen we door een dorpje. In Trabedelo drinken we nog een koffie en eet ik een gebakken ei met spek. De eigenaresse blijkt een Rotterdamse zijn, het hele seizoen is ze hier en in de winter gaat ze dan naar Rotterdam: “Dat ken je toch hore?”
De hele groep met Philippe en konsorten komt het terras voorbijgelopen. Even later vertrekken we weer en halen we ze weer in. Het is ondertussen bloedheet geworden, ik zweet echt als een otter. Veel drinken dus, in elk dorpje de drinkflesjes verversen, omdat het water anders pislauw is..
In het te dorpje Herrerias zijn we ineens Joe kwijt, nergens meer te bekennen. Emiel en ik lopen verder, er volgen nog een paar flinke klimmetjes, in over de weg, een over een rotsachtig pad. Steil omhoog. Daarom kon je beneden een paard huren… Nat van het zweet komen we aan in de ecologische, vegetarische Albergue “El Refugio”, waar we ons inschrijven: € 5,- en het eten donativo. Lekker kleinschalig, maar acht tot tien bedden. Mmm, lekker bijkomen, maar ik ik ben wel benieuwd waar Joe uithangt.
Ver weg kan bij niet zijn, je komt elke dag dezelfde mensen tegen, dus waarschijnlijk ook Joe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s