San Juan in Leon (79)

image

Dag 79, woensdag 24-06-2015
Na een beroerde nacht, door een of andere idioot, die het nodig vond om halve nacht straalbezopen bij mijn bed te komen, toch zes uur opgestaan.
Werd midden in een droom wakker, meer een nachtmerrie, want op moment van wakker worden zakte ik in een soort drijfzand, maar dan van mul zand. Had mijn mond vol. Ergens in de schaduw van een heel oude boerderij, met veel hout. Ik was er naar toe gegaan, omdat ik er eerder was geweest en op moment dat ik weer verder wilde lopen zakte ik weg, kopje onder….blij dat wakker werd en ik zag dat ik op de slaapzaal van de Auberge in Mansilla de las Mulas was.
Gisteravond lekker in restaurant gegeten: biefstuk met frites, omelet met champignons vooraf en een ijsje toe.
Met Dorethea en een Franse fietser. Later kwamen het Antwerpse echtpaar Wim en Josette er ook nog bij zitten. Ik weet niet of ik vertelt heb over hen. Ze zijn 50 jaar getrouwd en hebben jaren geleden ook de Camino gedaan. Prachtig stel, die enthousiast vertellen over de verschillen met nu. Ik heb al eerder eens met ze gesproken, en heb respect en bewondering voor hen. Heel lieve mensen met het hart op de goede plek!

Om zes uur dus opgestaan, met Dorethea afgesproken dat we voor Leon de bus zouden pakken en dan naar dorpje na Leon Auberge zouden nemen, en dan met de bus terug om de stad te bekijken. Maar bij een bushalte reed de bus de bushalte voorbij en besloten we door te lopen. Dat viel eigenlijk wel mee, want we liepen samen met de Hongaarse jongen en een Baskisch meisje en al pratend en kletsend loop je die saaie stukken zo voorbij.
Heel interessant is hoe zo’n taal en cultuur Baskisch eigenlijk is. Het schijnt niks op Spaans te lijken en waarschijnlijk zijn wortels in de Kaukasus te hebben. Het meisje woonde in Pamplona en legde alles uit.
Aangekomen in Leon bleek dat alles gesloten is, omdat het San Juan is vandaag (Sint Jan). Tomas, de Hongaarse jongen vertelde dat ze in Hongarije dan over een vuur springen en later op blote voegen over de as.
Ook in Duitsland springen ze over een vuur, vertelde Dorethea. Misschien ook iets voor in Nederland? Met een vrije dag voor iedereen!
In Leon besloten we om daar de Auberge van de Benedictijnse Zusters te nemen: even later blijkt dat iedereen hier nu weer zit, de man uit Québec, die uit Pamplona, de Braziliaan. Het groepje jongeren met Philippe uit Brussel komt ook net aangelopen. Je komt toch steeds dezelfden tegen. Ik hoop dat die straalbezopen Pelgrim ergens anders zijn bedje heeft. Hij zal eerst zijn roes wel uit hebben geslapen…..

Zei de gek en hij zit aan de overkant van de Auberge achter een lekker koud pilsje samen met Tomas. We krijgen er hapjes bij, brood met ham en kaas.
Tomas vraagt of ik meega naar de Cathedral samen met het Italiaanse meisje. Ik ga mee, de Cathedral is nog dicht, maar de buitenkant is al indrukwekkend.
Er is een soort festivalletje en er speelt een bandje achter de Cathedral. Overal staan (Amstel)biertentjes en er lopen Spanjaarden en Pelgrims rond. Gezellig. Ik krijg wat te eten van Tony en we drinken een pilsje. Nog wat rondgelopen in Leon, gezellige straatjes, overal terrasjes. Heel druk want de Spanjaarden hebben allemaal een vrije dag. Lijkt wel zondag hier.
Om vier uur ging de Cathedral weer open. Indrukwekkend mooi van binnen, vooral het glad-in-lood en het houtsnijwerk met de apostelen en figuren uit het Oude Testament. Ook de verschillende kapellen met Maria, ook hier met het Jezuskindje met het gezicht naar voren. De wereld inkijkend. En den Maria met haar hand op haar zwangere buik. Prachtig.
Het is een heerlijke dag, een Spaanse zondag, het is lekker om zo wat op slippertjes rond te slenteren, op een bankje naar de mensen te kijken. Iedereen heeft het naar zijn zin. Morgen weer verder. U hoort van mij. Buenos Diaz!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s