San Nicolas (73)

image

Dag 73, donderdag 17-06-2015
Gistermiddag bleek dat Albert hier in dezelfde Auberge zit. Met hem en een Zweed nog een biertje gedronken. Vanavond met hem naar het enige restaurant gegaan. We kregen tafel toegewezen bij een Texaanse en Ierse vrouw. Echt gezellig was het niet, en de bediening had het liefst dat de klanten gauw weer gingen, we want er stonden nog meer klanten te wachten.
Na het eten gingen we naar de trappen voor de kerk, waar een Engelsman en Spanjaard muziek stonden te maken. Ook ging er nog een Iers meisje zingen, heel mooi. Maar je stond er te kleumen, want het waait hier altijd geloof ik.
Om half tien lag ik er in, ik wil morgen op tijd vertrekken.

Om zes uur wakker geworden, direct opgestaan en zachtjes mijn spulletjes naar de gang gebracht en daar alles ingepakt. Ontbijt kostte €3,- dus dat maar gedaan, koffie, toast, sinaasappelsap. Om kwart voor zeven vertrokken, ik kwam onderweg het Ierse meisje nog tegen, die gisteren zo mooi zong. Ook een oude Spanjaard uit Malaga haalde ik in en praatte eventjes met hem. In het eerste dorpje na Hornillos del Camino kwam ik de jonge Brusselnaar tegen. Geblesseerd, dat zat er wel in, zo hard als die jongen voor zichzelf is. Altijd sporten, stretchen, maar ook doorgaan met pijn. Hij was het zich bewust, want hij zei dat dit een boodschap van de Camino was voor hem. Hij ving nu proberen paar dagen te rusten en dan met een huurfiets verder te gaan tot Leon. Ik weet precies hoe hij zich voelt, je zit vast in klein dorpje en ziet allemaal mensen voorbijgaan, waar je liever tijdje mee op zou trekken.
Afscheid genomen en telefoonnummers uitgewisseld. Ondertussen was Albert ook aangeschoven, die was iets later vertrokken. Hem nog naar zijn FB gevraagd, omdat bij poëzie en foto’s maakt. Hij had hier alleen telefonisch contact met zijn vrouw, maar zei dat ik maar eens moest googlen op “droomfabriek” en dat ga ik zeker doen.
Interessant figuur, heel groot, echt Amsterdams en al opa.

Vandaag ging de route langs een ruïne van San Anton, waar je kon slapen in een Auberge. Ik ben doorgelopen tot Castrojeriz, een heel mooi dorpje aan de berg voor een kasteelruïne. Na het dorp verandert het landschap heel erg. Het lijkt er veel droger te zijn, de tarwe is al geel/bruin van kleur. Ik kom Frederiq tegen, die ik al eerder zag in Los Arcos. Hij is Frans, komt uit de buurt van Lille en is dakloos, hij leeft meestal in een van de buizen van Emmaus, gesticht door Pater Pierre Abbe. Nu is hij bezig met zijn vierde Camino. Hij vindt rood volgens mij een leuke kleur, want hij is geheel in het rood gekleed,  compleet met rode bandana om zijn hoofd en met een supersnelle sportzonnebril.
Ik loop nog voor hem en moet een flinke berg opklimmen, van 650 naar 850 meter, stijgingspercentage 14%.
Als ik boven ben na te bijgenaamd als een oud Frysk hynder komt er fitjes aangelopen. We rusten samen even en delen wat brood en kaas, ik krijg de helft van zijn blikje niet. Hij vertelt aan de heroine geweest te zijn, maar helemaal is afgekickt. Ook blijkt hij ober geweest te zijn op cruises naar de Caraïben. Wat een leven….maar goed dat er dat soort leefgemeenschappen bestaan zoals Emmaus.
Ik loop door en het landschap is echt fantastisch, de Weg slingert door een kaal heet winderig gebied, ik wordt de bijna lyrisch van. Ga er morgen Fries gedicht over schrijven. Want het raar wat landschappen en door heen te lopen doet met mij. Op een of andere manier wordt er iets getriggerd, emoties komen los, gedachten, die lang weggedrukt waren komen boven. Mooi.
Ik kom aan bij de San Nicolas-kerk, den oud pelgrimshospitaal van de Maltezer Orde. Nu werken er Italiaanse hospitaleros. Het schijnt dat ze er voetwassingen doen, een oud Christelijk gebruik. Er zit al een vrouw te wachten, Dorethea uit Freiburg. Ik ben Pelgrim nr. 2. Even later komt Frederiq ook aangelopen, hij slaapt hier ook. De Tsjechische dames met de Cocker Spaniëls zitten onder een boom af te koeken, want het is te warm voor de honden.
Langzaam loopt het San Nicolas-kerkje vol, er zijn een stuk of 12 bedden. Ik vind het helemaal speciaal: in Nijemirdum staat de Toren van oude Sint Nicolas-kerk, heit en mem liggen daar begraven, heit zijn sterfdatum was op Sinterklaas. Misschien vind je het gezocht, maar ik vind het wat hebben, mag ik? Op mijn Camino!
Het blijkt dat met de Zweedse ook een Nederlandse jongen hier gekomen is, ik heb ze in  Burgos ontmoet. Hij vertelt dat hij onderweg verhalen heeft gehoord over iemand die uit Friesland hier naar toe is gelopen, geblesseerd is geraakt, naar huis is gegaan en na vier weken weer aan de de wandel…..dat ben ik!
Omdat er veen wifi is kan ik deze San Nicolas- story helemaal afmaken. Het was een geweldige avond: er kwamen nog veel meer pelgrims en zelfs buiten liggen er een paar in een tent nu. Ik heb weer keuke mensen ontmoet, o.a. de Duitse beroeps-pelgrim zonder vaste woon- en verblijfplaats Rainer, de Duitse Dorothee, waar ik een heel leuk gesprek heb over onze opvoeding en over het milder worden als je ouder word en dat ik anders tegen godsdienst en kerk aan ben gaan kijken.  Voor het eten hadden de Italiaanse hospitaleros een soort cape aangetrokken moesten alle pelgrims voor in het kerkje op stoelen gaan zitten. Daarna werd bjj iedereen de voeten gewassen, er werd iets bij gezegd in het Italiaans met je naam erbij en werd je voet gekust. Een indrukwekkend ritueel, ik schoot er weer vol van.
Het eten was ook heerlijk, vooraf pasta, insalade en patatten in saus toe, vino en fruit toe.

2 thoughts on “San Nicolas (73)

  1. Ook in Leeuwarden is de droomfabriek aanwezig Andries! Daar heb jij geen fabriek voor nodig!
    Groeten aan Andre!

    1. Ik moat it opsiikje by Jung wat dit betekent Boacke…it liket op in dream dy ik ris hie oer in sleutel fan in kiske wat fourt wie. It siet yn it kiske…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s