De Marathon van Burgos (71)

image

Dag 71, dinsdag 16-06-2015
Bij Pepe is geen wifi, dus zit in in het cafe, die ook de andere Auberge beheren. Dus door die wifi zit ik bij de concurrent. Het is een dorp van niks hier, volgens mij is de Camino de enigste inkomstenbron. De mensen van het cafe beheren ook de Auberge er tegenover en de kroegbaas begint tegen mij in het Spaans wat lacherig te doen over Pepe, die geen wifi heeft.
Ik ga terug naar Pepe, waar bljjkt dat er meer gasten zijn. Het ik een ouder echtpaar uit Californië, Los Angelos. Hij vertelt zijn familiegeschiedenis: zijn familie woonde al heel lang in Kroatië, en werd na oorlog land uitgezet, ze werden tewerkgesteld in DDR en daar lukte het ze ontsnappen en naar USA te emigreren. Zij heeft Mexicaanse roots en spreekt dan ook vloeiend Spaans, zij vertaalt steeds wat Pepe vertelt: bij is inderdaad een Camino-freak en is zeer uitgesproken wie er bij hem in huis komt en wie niet.
Hij heeft heerlijke paella gemaakt , vooraf insalade en als toetje Valencis-sinaasappel. En voor de maag krijgen we nog een eigenmaakt brouwseltje, erg sterk. Om 9 uur zijn we klaar en gaat iedereen naar bed, weer een bijzondere avond. Morgen alweer een Camino-dag: nr. 71 alweer …..

Nondeknetter, die man is echt niet wijs, om half zes trompetgeschal net zoals in het leger. Volgens mij een oude militair van misschien wel Franco. Hij had me teveel vlaggen, militaire spullen. Het leek wel een museum, vitrines vol met soldaatjes, insignes, dolken enz. Volgens mij kickte hij op dat gedoe en dan ‘s morgens ook nog dat getrompetter. Idioot! Werd helemaal verkeerd wakker. Gauw na het “ontbijt” wat bestond uit café con lache en twee koekjes er vandoor gegaan. Natuurlijk lopen er nog van die lieden rond die vroeger aanhanger waren van de dictatuur en Franco.
Onderweg kwam.ik eerst een Fransman tegen, ook al eerder gezien, daarna in het dorpje Villafranca liep ik Andy weer geven het lijf. Samen met hem verdergelopen. Bij een café in San Juan de Ortega kwam iedereen weer bijeen: ook  Albert de Amterdammer, die ik al dagen niet gezien had zat daar aan de koffie, later kwamen de jonge Brusselnaar, de Straatsburger, het. Kroatische en het Bulgaars meisje er aan gelopen,  Philippe lag geloof ik nog in bed. De  Straatburgse jongen bestelde al een niet, gatver….op de nuchtere maag.
Daarna lekker doorgelopen, ben nu 11 km van Burgos in Orbaneja de Riopica en twijfel of ik nog door zal lopen, Andy is alleen doorgelopen. Als ik hier een Auberge tegenkom, dan blijf ik daar denk ik.

Nou dat viel tegen, er was alleen een café, dus moest ik wel doorlopen. Meer dan 40 km gelopen, ik zal het direct eens narekenen, ik heb 9 uur gelopen!
Het was de “Marathon van Burgos”: 42 km en nog wat!
Het binnenlopen in Burgos is wel apart, langs autosnelwegen, langs industriegebieden, langs gore vieze Hotelletjes en Clubs, langs wat mindere buurten. Iedereen klaagt erover, maar ik vond het wel wat hebben. Na al die ” lelijkheid” kom je in het luxe centrum bij de Kathedraal, heel mooi. Hartstikke druk, veel toeristen.  Ik geloof dat je moet betalen om binnen te komen. Nou dan maar niet, want betalen om een kerk binnen te komen, daar ga ik niet aan beginnen. Nog liever een goed doel, Nepal of zo.
De Auberge is supermodern, er zijn 150 bedden, 5 verdiepingen. Op dezelfde verdieping liggen de jonge Brusselnaar, de Kroatische, de Bulgasrse, een Franse en een Fransman die ik al dagen tegenkom met een veer op zijn pet: feather-man, ik noem collega, want ik heb veren op mijn nieuwe staf, Pseudo-Stoffel…..
Onder me ligt een oudere Spanjaard, er komt net nog een jongen binnen die ik vandaag heb zien lopen, oorbellen en getatoeëerd. Ook een Spanjaard, spreekt geen woord over de grens, lastig. Maar het blijkt dat bij 50 km heeft gelopen. Nou, ik neem morgen een rustdag, ga Burgos bekijken. Morgen weer Pylger-nieuws uit Burgos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s