Of Highway to Hell ? (64)

image

Dag 64, dinsdag 09-06-2015
Het echte Camino-gevoel heb ik vanavond voor het eerst als ik aan tafel zit met een Ierse, een Duitse, een Deen, een Franse, drie Koreanen en een Japanner. We zitten aan een tafel, ieder groepje kookt zijn eigen eten. We zitten onder een blauw stuk plastic voor de zon en overal hangt was, onderbroeken, sokken, handdoeken, t-shirts.
Een ander groepje staat al af te wassen, iemand haalt haar was af. Net leuk gesprek gehad met Duitse en Ierse over dialecten en talen, over Gaelic, over Baskisch, over Bayrisch. Prachtig, al die nationaliteiten: ik geniet er van om zo met zo veel mensen uit zoveel landen te zijn en te praten. Dit is voor mij het ultieme Camino-gevoel. Geen nationalistisch geleuter, gewoon allemaal samen: van Frans, Engels naar Duits, geweldig toch?

Slecht geslapen vannacht, het was erg warm, de bedden piepten, er werd gesnurkt, veel naar de wc gelopen en vanaf 5:30 uur al onrustig door de zeer vroege lopers. Om zes uur ook maar opgestaan, bakje koffie uit de automaat en weg. We konden eerst de route niet vinden, maar toen we terugliepen naar de Refuge achter een Zwitser en een Duitser aangelopen, en kwamen we op de met route de gele pijlen, het camino-teken. De route ging langs een riviertje er ging wat op en neer wat betreft hoogte. Na zo’n anderhalf uur begon ik honger te krijgen, gisteren hadden we bij een Baskisch winkeltje brood en beleg gekocht. Toen ik ergens een bankje zag stopte ik, rugzak af. Ik waarschuwde P.E. maar die liep gewoon door: “Geen mooie plek, verder beter” , zei hij. Ik gooide mijn rugzak weer op en mopperde: ” Ja, baas!” . We liepen weer door en ergens bij een tarweveld was ik het echt moe en ik gooide de hele boel weer af. Nou vond. ” de baas” het ook goed en konden we eindelijk ontbijten, ik had volgens mij hongerklop…
Door tarwevelden liepen er door een tunneltje onder een weg door. Na een klimmetje kwamen we boven die weg terecht met uitzicht op waarschijnlijk een voorstad van Pamplona, Villava.
Pamplona ken ik nog van mijn huisgenoot Roel in de Berkenlaan in Ermelo. Die moest en zou een keer voor die stieren rennen en hij deed het ook nog. Met zo’n wit pakje aan met een rode band. Levensgevaarlijk! Maar hij overleefde het en kon het navertellen.
Vandaag geen stieren door de straatjes van Pamplona, alleen de drukte van de stad, auto’s, kinderen, winkelende mensen, pelgrims. Bij Bureau Tourisme nog eens op mijn telefoon geprobeerd familie van P.E. te traceren, hij is namelijk de code van zijn mobiel kwijt en alle nummers staan in die telefoon.
Vannacht had hij bedacht dat zijn schoonzoon een bedrijf heeft en dar we dat op kunnen zoeken op Google. Dat is gelukt, nou moet alleen 8nog zelf bedenken hoe hij weer aan die code komt.

Ondertussen zitten we in de Auberge in Zariquiegui, nog zo’n 7 km vanaf Pamplona. Weer een klimmetje er naar toe, dat schijnt er bij te horen op het end. De Auberge heet: “Auberge San Andres”, ik werd helemaal blij toen ik het zag. Voor € 10,- lekker bedje, douche, wasmachine en morgen ontbijt. Menu voor € 10,- En het is nog geen twee uur, genieten. Er naar toe was vandaag ” Highway to Hell”, maar ik zit alweer in de Zevende Hemel….
Vandaag kwam ik paar Duitsers tegen, zij waren in Pamplona begonnen, hun eerste dag en dan komen ze P.E. en mij tegen: wij waren volgens hen de oude rotten, nadat ze onze verhalen hadden gehoord. Ja, ieder z’n eigen Camino. Vandaag was de Weg zwaar, misschien door de ontberingen van de laatste twee dagen? Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncevalles was inderdaad verschrikkelijk zwaar, de dag erop weer zwaarder dan ik dacht. Dat gaat wel in de spiertjes, in het gestel zitten. Vandaag kwam het er uit. Direct maar eens bij San Andres kijken in het kerkje hiernaast: kaarsjes opsteken voor deze en gene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s