Echt op de Camino, heilige weg (63)

image

Dag 63, maandag 08-06-2015
Nou dat is wel wat anders hier dan de de weg naar Reims, en de weg van  Vezelay. Kwam ik voor Reims maar drie pelgrims tegen en na Reims een paar meer. Hier is het Big Bisness, een grote Pelgrims industrie.
Ik zag het gisteren in Saint-Jean-Pied-de-Port al aankomen, dit is gigantisch en ik hoor er nu ook bij. Evengoed me heel goed vermaakt met Allen de Engelsman en Veronica zijn Ierse vriendin. Ook Paola, de Siciliaan met zijn vriend Ricardo uit Modeno kwamen er nog bij zitten. En toen het bijna tijd was om naar de Pelgrimsmis te gaan kwam ook Paul-Emile er nog bijzitten.

De Pelgrimsmis was indrukwekkend,  na afloop was er er nog een processie. Vooral het orgelspel vond ik erg mooi.
Heel veel aandacht voor de pelgrims, jammer dat alles in het Spaans was, want ik verstond er niks van.  Na de mis met Allen en Veronica het pelgrimsmenu gegeten, dat viel wat tegen, frites en witte vis en soep. Yoghurt als toetje. Niet echt Spaans. Misschien morgen.

Lekker geslapen, vanmorgen om 5:45 uur begonnen de eerste pelgrims te rommelen, ook maar opgestaan. De Nederlands vrijwilligers zijn geweldig, ze wijzen iedereen de weg; de vrijwilligster vertelde mij dat er een koffieapparaat in de keuken stond, het ontbijt in het café was pas om 7:00 uur.
Twee kopjes koffie en daarna vertrokken. Het eerste dorpje was na drie kilometer. Bij een kroegje koffie en croissant met ham en kaas besteld, goedkoop hier in vergelijking met Frankrijk: € 3,50. 
Vanmorgen stonden de Brazilianen ook vroeg op, we liepen een tijd met een Iers meisje, met vier meiden uit Oregon USA,  ongelovelijk hoeveel nationaliteiten je tegenkomt op de Weg. Net nog Australiërs tegengekomen, die vertelden dat het daar nu winter was. Het bleek dat ze 10 jaar in Australië woonden en oorspronkelijk uit Zuid-Afrika kwamen. Nog Nederlands/Zuifafrikaans met ze gepraat. Zo’n leuk taaltje!
We kwamen vandaag door Espinal, Zubiri, kleine Baskische dorpjes, witte huisjes, rode kozijnen. Typische bouwstijl die je in alle landen in de bergen ziet. Voel me als vrije Fries wel beetje verwant met die Basken, met hun eigen taal en cultuur. Eergisteren kwam ik in het Franse deel al speelvelden met een muur tegen, waar er gekaatst wordt, net zoals in Fryslan.
Het lopen viel tegen vandaag, toch nog flink wat klimmetjes en weer van die vervelende afdalingen.
Onderweg kwam ik Jan uit Schijndel weer tegen, zijn vrouw Maria en vriend Nico liepen een stukje achter me. Jan wil steeds kletsen, wel.leuk, maar er moet ook doorgelopen worden. Zij kamperen in de buurt van Pamplona, vanmorgen had Jan 100 km gereden om Maria en Nico af te zetten op de route.
Kreeg nog sms-je van Christian, die zit nu in Saint-Jean-Pied-de-Port, en neemt een rustdag voor zijn voet. Andrea is ondertussen volgens mij bezig aan de Camino del Norte. Ben benieuwd hoe het die twee vergaat.
Morgen richting Pamplona, misschien zelfs nog wat verder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s