Kermis en slangen in Bostens (55)

image

Dag 55, zaterdag 30-05-2015
We kregen een lekker ontbijtje bij de Chambre ‘d Hotes, vandaag eens met 
Muesli en yoghurt. Gisteren bleek dat de eigenaresse Belgisch van origine was, uit Brussel.  Er waren andere gasten, er werd over van-alles-en-nog-wat gepraat, ik krijg er wat van mee, maar het meeste versta ik niet. Vind het dan jammer dat ik vroeger niet meer mijn best heb gedaan met Frans op school. Ik vond het verschrikkelijk op de middelbare school, maar misschien kwam dat ook wel door de leraar.
We nemen afscheid en lopen eerst nog naar het bruine café van gisteren, Christian zijn oma had een café, en ook familie van Andrea had een café. De buitenkant van het café, winkel, Tabac, is net zo mooi als als de binnenkant. Een prachtige klimop groeit tegen de gevel. Ook de kerk is erg mooi en word door de pelgrims gefotografeerd.
We lopen het dorp uit de bossen in, als we al tijdje lopen, komt er van achteren een auto aan. Het blijkt de eigenaar van Chambre d’ Hotes te zijn: we zijn het brood vergeten en Andrea’s kapotte (gevonden) horloge.
We lachen er om, bedanken de man en bedenken dat het waarschijnlijk toch die Jacobus is geweest. Christian zegt dat we niet het bier waren vergeten, maar wel het brood…En misschien wil die oude Jacobus ook wel iets zeggen met dat horloge, wat achterloopt. En terugkomt bij Andrea, die het eigenlijk daar had achtergelaten. Niet de tijd vergeten? De tijd vliegt?

Ik moet gewoon zijn waar ik ben
Ik moet doen wat ik moet doen
Ik moet geven wat ik kan geven
Ik moet leven

Gabriël Smit

Dat is volgens Andrea de boodschap en ook haar lijfspreuk. Schrijf in retropespectief, want ondertussen zitten we in een Refuge in Bostens: “Refuge des Neuf Fontaines”, na wat gezoek en gebel van Christian zijn we hier om een uur of acht aangekomen.
Het was weer een fijne wandeldag, veel door de bossen, alles nog frisgroen en heel veel bloemen overal. Niet alleen  dennenbomen. Ook eiken, acacia’s, van alles, eigenlijk een heel veelzijdig soort landschap: van alles wat.
Toen we even rustten kwam er een Fransman met een snor en een rare rugzak voorbij, een soort sergeant-majoor. Hij liep meer dan 50 km per dag. Hij had een rare starre blik in zijn ogen, wat opgejaagd. En je wilt het niet geloven, ongeveer 15 minuten later toen we weer aan het lopen waren, komt ineens Bram uit Elst (bij Laren) ons voorbij, even vluchtig groetend, want meer tijd heeft hij niet. Hij moet voor de Vierdaagse van Nijmegen weer thuis zijn. Ook Bram heeft die blik, die ik zag bij die sergeant-majoor. Dag Bram, Buen Camino, maar ik geloof er niks van, dat hij een mooie Camino heeft. In ieder geval is het niet mijn Camino, zoals hij het doet.
Na een tijd lopen kwamen we aan in Roquefort, alle drie geld pinnen, op een bankje lekker geluncht, weer stokbrood, kaasjes, tomaat, worst van canard, confiture, banaan, sinaasappel. Het wordt elke dag uitgebreider lijkt het wel.
De Schijndelaar Jan kwamen we ook weer tegen, die wachtte weer op zijn vrouw en mede wandelaars. Ook was hij op zoek naar een steen waarop zou staan: nog 1000 km naar Santiago. Wij zijn de steen nog niet tegen gekomen, misschidn morgen.
We dronken nog een lekker bakske koffie op een terras, Andrea liep nog efkes binnen bij de Coiffeur en Christian haalde nog wat boodchappen. Allemaal heel relaxed.
Om een uur of half vier vertrekken we, lopen eerst nog naar de kerk, die werkelijk prachtig is, van binnen en van buiten, een prachtig nieuw glas-in-lood-raam zie ik, de zon schijnt er net door heen, magnifiek!  We schieten niet hard op want Christian moet op zijn tijd een praatje maken met die of die. Ondertussen staan Andrea en ik dan foto’s te maken of interessant erbij te kijken. Soms hoor ik hij het over ons drieën heeft: Andrea uit Noord-Belgie, Andries uit Noord-Nederland en hij uit Noord-Limoges. “De Noorderlingen”, dacht ik, een film van Warmerdam?
Rare gedachtes, vreemde beelden krijg ik erbij.
In ieder geval kwamen we vrij laat aan bij de Refuge, die hier gebouwd is m.b.v. de Maatschappij, die hier vlakbij de snelweg gebouwd heeft. Het is een multifunctioneel gebouw. Beneden is de kindercrèche, waar de kindjes van Bostens worden opgevangen. En boven zitten wij, allemaal gloednieuw, het mocht wat kosten, want die Maatschappij van de Snelweg wil graag vriendjes blijven met de bevolking. Vandaar zo’n initiatief. Dankjewel Christian, anders had het het niet geweten hoe het hier werkt.
Onderweg naar hier toe zag ik iets liggen, pakte het op, een blauw lintje. Ik liep verder, zonder te kijken. Sta ik plotseling bijna op twee slangen. Ik schrok zo, dat ik bijna een meter de hoogte invloog. Andrea liep achter me en zei dat het ongelooflijk was, dat ik met rugzak en al zo ver de hoogte in ging. En toch was het zo.
Ik brei er een eind aan; na acht uur kwam iemand ons het eten brengen, salade met paté en veel soorten spekjes, en een gerecht, genaamd Axoa (Baskisch) of Achoa in het Frans. Rundvlees of varkensvlees in rode saus met stukjes aardappel. Als toetje een  heerlijke chocolade koek met ook chocola erin. En allemaal donativo.
We hebben nog meer en beter gegeten als gisteren in dat Chambre d’ Hotes-ding. Onvoorstelbaar, Andrea en ik schieten er allebei van vol. Dit is Het Camino-gevoel. In onze taal kunnen we dat aan elkaar uitleggen, begrijpen. Ik geloof dat Christian hetzelfde voelt en begrijpt. Nog 150 km, en dan zijn we in Saint-Jean-Pied-de-Port.

P.S. Er gebeurd zoveel dat ik nog vergeten was dat de buurman van de Refuge een geitenboer is, hij draagt een Baskische pet, en melkt zijn geiten machinaal, 600 liter per dag. We kregen uitleg, en kochten verschillende geitenkaasjes, kregen er nog een paar cadeau van ‘m.  Lekker geproefd gisteravond, mmm….

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s