Die ouwe Jacob. (51)

image

Dag 51, dinsdag 26-05-2015
We kunnen uitslapen, maar zitten zo in het ritme van vroeg opstaan, dat zowel Andrea als ik alweer om zeven uur wakker zijn. Om half negen Petit Dejeuner bij Bernadette en Serge. Gisteravond ben ik nog even buiten voor hun huis gaan zitten, om de laatste blogs nog op het web te zetten. Door de dikke muren is in het appartementje geen wifi. De lapjespoes Philippe kwam er nog even bij zitten: gezellig! Het was half tien en het was nog niet helemaal donker, een prachtige lucht, wolkenflarden met rood en roze. Er gelijk maar weer wat foto’s van gemaakt. Serge had zeker onraad gehoord en kwam in zijn ochtendjas de luiken opendoen van zijn slaapkamer; hij lachtte toen hij me zag zitten met mijn telefoontje.

We ontbijten samen met Bernadette, geroosterd brood, natuurlijk verschillende zelfgemaakte confitures, zelfs speculoos, café au lait. Na het ontbijt lopen we richting La Reole, zo’n drieënhalve  kilometer vanaf de boerderij.  Als we het erf verlaten en naar links kijken, zien we twee dames met rugzakken aan komen lopen: Antoinette et Marguerite! We lopen maar door en speculeren erover wat hiervan de bedoeling is van de oude Jacob. Hij heeft er vast een bedoeling of boodschap voor, dat we deze dames steeds weer tegenkomen… 
Het is heerlijk om zonder rugzak en stok te lopen, het is net of je zweeft, na zoveel dagen lopen met de rugzak. We hebben een dagje vrij!!
In La Reole aangekomen gaan we eerst naar de Pharmecy. Ik vraag om raad over mijn voet en de man adviseert me om niet met elastieken kous te lopen. Gewoon niks er om is het beste volgens hem. Het beste is, zegt hij lachend,  om mijn rugzak aan Andrea te geven.
We bekijken het stadje, de Abbeye en gaan op een terrasje zitten. Plotsklaps hoor ik Andrea roepen: “Eric!!” Er komt een pelgrim voorbij lopen met een oranje t-shirt en den hoed. Het blijkt Eric te zijn die Andrea drie weken geleden tegenkwam, een Belg uit Namen. We drinken samen een biertje en nemen afscheid.
Als we bij de de Proxie wat boodschappen willen doen, lopen we Christian tegen het lijf. Het toeval (wat dus niet bestaat) wil dat hij net foto’s heeft gemaakt van de tuin van Bernadette en Serge. Hij gaat mee en loopt met ons terug naar Saint-Hilaire. Even later loopt Andrea ook Gert uit Antwerpen tegen het lijf en als we even kletsen komen er nog drie Antwerpenaren aan. Ik ben echt de enige Nederlander, maar vind dit op een of andere manier niet erg!
Met Christian drinken we nog wat in een klein kroegje wat hij ontdekt had. Daarna lopen we de drieën halve kilometer terug. Onderweg komen we Bernadette tegen, de boodschappen en rugzak kunnen in haar auto, wij lopen door.
Als we terug zijn op de boerderij, komt Bernadette gauw genoeg met haar kleinkind Lorenzo, ik speel een tijdje met het jongetje van drieënhalf. Het is te merken dat hij het moeilijk heeft, mam en pap liggen in scheiding. Oma Bernadette past op. We krijgen een soort toeristische rondrit van Bernadette, Lorenzo zit bij ons achterin in het kinderzitje. We rijden langs een prachtig Chateau en later langs een heel oude watermolen. Echt magnifiek!
Volgens Lorenzo woont “le Roi” in het Chateau. Leuk zo’n ventje en hij spreekt meer Frans dan mij!
Daarna rijdt Bernadette naar kennissen van haar, waar ze wijn gaat halen. Chateau Malbat van de familie Rochet. We krijgen een rondleiding door het bedrijf en moeten ook een-en-ander proeven, rose en de rode wijn. De laatste die we proeven is echt geweldig. Bernadette haar jerrycans worden gevuld en ze krijgt nog twee flessen van die geweldige wijn mee. Ondertussen krijg ik uitleg van Christian, die een echte kenner blijkt te zijn.
Bij Serge en Bernadette krijgen we ‘s avonds een heerlijke soep en eend geserveerd, met die wijn erbij. Weer kaas en een verrukkelijk lekker chocolade toetje als dessert. Buikje weer gigantisch vol, als het zo door gaat, haal ik SdC echt niet…..
Die ouwe Jacob heeft het goed voor met ons, vandaag blijkt dat maar weer, alles valt op zijn plaats, de juiste mensen komen bij elkaar uit, toeval bestaat op de Camino niet.

2 thoughts on “Die ouwe Jacob. (51)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s