50 dagen onderweg

image

Dag 50: Tweede Pinksterdag, 25-05-2015
Na een goede nacht slapen op een klein kamertje met vier pelgrims, op tijd wakker geworden. In het donker de spulletjes weer ingepakt, koffie gezet en ontbeten met Claus, die ook op tijd weer verder ging. De twee Franse dames bleven nog even liggen.
Om kwart voor acht waren we al onderweg, het was mistig buiten, dat zag er wel mooi uit, bij het kerkhof staken de kruizen mysterieus uit de mistflarden.
Vandaag weer veel wijnvelden, allemaal Bordeauxwijnen. Soms liepen we langs zo’n veld en hier en daar was er iemand aan het werk, soms aan ‘t snoeien of zoiets, soms met een tractor met gif of zo. Gisteren in Pellegrue zagen we in het straatje achter de Refuge al een huis vol met Polen, die werken hier in de wijnvelden. Het is overal het zelfde in Europa.  Polen, Portugezen, Roemenen die het slechte werk in de rijke landen doen, waar de mensen dat zelf niet willen doen.
Het weer ging vandaag wat op-en-neer, toen de mist wegtrok, kwam het zonnetje tevoorschijn, het was gelijk warm. Later kwamen er donkere wolken, en begon het te waaien.
Toen we even pauzeerden kwamen we de bejaarde Duitse pilgers op de fiets weer tegen. In Saint-Foy-la-Grande zagen we ze eerder. Voor hen is dat fietsen ideaal; lopen gaat niet meer en als er een heuvel of berg is lopen ze naast de fiets. Prachtig toch, dat je op die leeftijd ook de Camino nog kunt doen. Rustig aan en vooral genieten, een praatje maken met anderen, geen gejaag en gestress.
We lopen weer verder, weer door de eindeloze wijnvelden. Soms wordt het even onderbroken door wat weilanden, soms met paarden, soms koeien. Ook zien er graan en maïs op de velden staan. Het is heuvelachtig, maar goed te doen. Mijn rechtervoet is nog steeds wat pijnlijk en we spreken af om een rustdag te nemen in La Reole. Ik ga daar naar de Pharmecy om een elastische kous te kopen. Dat zal wat steun geven, want het voelt of ik bij aanraking van een steen steeds mijn voet verzwik.
Ergens voor een dorpje pauzeren we weer, ik kom er achter dat ik voor de derde keer weer spullen in de koelkast heb laten liggen, vandaag de Camembert en de kruidenboter. Gelukkig heb ik het noodrantsoen bij me: makreel uit blik en een tube mayonaise. Toch nog smikkelen. We rusten een hele tijd omdat we toch vroeg zijn vertrokken.
Als we later verder lopen en het dorpje Saint-Hilaire-de-la-Noaille voorbij zijn kijk ik in het boekje, het is niet ver meer naar La Reole. We lopen verder, om vijf uur zal Bernadette ons halen met de auto in La Reole. Tijd genoeg dus..
Als we ergens bij een Camino-paaltje staan te twijfelen, roept er ineens iemand vanaf de boerderij aan de andere kant: “Je suis Andrea? ” Het blijkt Bernadette te zijn, ze woont hier! Ze zat aan de tafel buiten kersen te ontpitten en schoon te maken voor de confiture. We besluiten om niet verder te lopen, en mogen blijven. Een prachtig appartement en we mogen vanavond meeeten. Het is goed dat we twee dagen blijven!
Serge is een gepensioneerde wijnboer, hij verpacht nu zijn wijnvelden, allemaal voor de coöperatie. ‘s Middags douchen we, we rusten wat uit en ‘s avonds eten we mee met de familie. Heerlijk, boeuf, stoofschotel met wortels, ui, selderie, prei, natuurlijk de kaasjes, wijn. Mmm!
Daarna nog een kersentaart, koffie. En wat een gezellige en lieve mensen!
We proberen Christian hier morgen ook naar toe te laten komen, dat zou helemaal leuk zijn! Nu de blog nog even schrijven, de rest allemaal online en dan naar bed, met een heel volle buik..
Wat is het toch zwaar om pelgrim te zijn…..

One thought on “50 dagen onderweg

  1. Wat een heerlijke trip maak je toch Andries. Een geweldig vrij gevoel in Frankrijk. Met lekker eten en drinken, maar je ontmoet vooral ook leuk mensen. Je geniet iedere dag van de mooie franse natuur en omgeving. 50 Dagen zitten er nu op, je haalt de eindstreep wel. Gelukkig gaat het met je voet veel beter. Succes en blijf genieten, groetjes Margot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s