Franse hospitaleros

image

Dag 26:
Ik rust even uit, dit is mijn tweede stop vanaf 8 uur vanmorgen. Ik ben onderweg van Ainay-le-Chateau naar Bouzais, dat ligt 5 km van Saint-Amand-Montrond. Een wat grotere plaats met winkels enz.
Ik zit aan het Canal van Berry, het houdt niet op met die kanalen. Wel lekker rustig lopen, geen verkeer, wel om de zoveel kilometer een sluis met een sluiswachters huisje. Mooi om te zien.
Vanmorgen werd ik uitgezwaaid door de Franse hospitaleros van “Amis et Pelerins de Saint-Jacques”. Weer ontzettend aardige mensen. Alain en Josette, zestigers, die zelf ook naar Santiago zijn gelopen. En heel veel tips en informatie geven. Ze bivakkeren dan twee of drie weken in de herberg en vangen de pelgrims op, doen boodschappen, koken en maken alles schoon. Allemaal vrijwilligers.
Gelukkig sprak Alain nog een woordje Engels, zodat we nog hele gesprekken konden houden. Josette kookte en het was een echt Frans gerecht: kip met aardappelen en rijst met een heerlijke saus, o ja, nog pompoensoep met crème fraiche vooraf, daarna nog verschillende kaasjes en toen nog een toetje en koffie.
Met een vol buikje het bed ingegaan,  ze eten hier ook veel later dan in Nederland. Als je het toetje op hebt kun bijna naar bed…. Maar gezellig: wijntje erbij, en gezellig keuvelen over kleinkinderen, de Camino, spiritualiteit….
Vanmorgen simpel Frans ontbijt, ik was al half uur onderweg en toen kwam  Alain me nog met de auto achterna: ik was de regenhoes van rugzak vergeten. Nog snel adressen uitgewisseld en voor de 4e maal ” Au Revoir, Bon Camino” toegewenst.
Het vandaag gelukkig droog, wel een grijze dag, maar dat geeft niets met lopen, 25 km vandaag.

Zat ik net boterham te eten in Saint-Amand-Montrond komt er een vrouw aangelopen, de vraagt of ik pellerin ben.
“Qui?” en waar ik vandaag van ben afgelopen? Het blijkt de hospitaleros fe zijn voor de volgende plek, Bouzais.
Op straat merk ik ook, dat het hier leeft, veel mensen spreken je aan: “March?” “Compostela?” “Bon route!” Dat motiveert wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s