Marokkanen en witte wijn

Dag 12:
Vanmorgen al vroeg op pad, ik begin er handigheid in te krijgen ‘s morgens de rugzak weer in te pakken, en dat alles er dan ook nog eens inpast. Dat lukte steeds de eerste week niet. Niet gek, want ik had bijna 22 kg op mijn rug….nu zal het nog zo’n 14 of 15 kg zijn. Ik heb geen last meer als ik omhoog  moet lopen,  het lijkt op de rugzak nu op mijn lijf past…
Monsieur Stephan deed niet open, zijn hondje stond wel te blaffen. Ik had afgesproken om  8 uur koffie te maken in dat zaaltje van gisteren. Nou, dan maar niet, ik ben voordat ik ben gaan lopen eerst naar Café Des Sport gegaan om grand café avec lait te gaan drinken.. Ze hebben daar een leuke hond, die zit daar op een kussentje voor het raam.
Na de koffie gaan lopen, ik kon de GR-route nergens vinden zoals gewoonlijk.
Op de kaart zag ik dat ik ook anders kon lopen via een klein dorpje, Junay.
Die ging goed, alleen was er waarschijnlijk een paddentrek geweest en lag de straat bij de vijver van een of ander slot bezaaid met lijken van padden, allemaal kapotgsreden door auto’s. In het dorp zelf lag een slang in de straat, ook doodgereden. Toen ik een man vroeg was voor slang het was, pakte hij veger en blik en begon de resten op te vegen.
Ik moest flink omhoog en zat te hijgen als een ouwe man, ik ben altijd blij als ik boven ben.
Al lopend door kale velden, jammergenoeg was het mistig en kon  Ik niet goed zien wat er verderop was.
‘s Middags bereikte ik de wijnvelden van Chablis, daar zaten drie Marokkanen te schaften. Ze hebben dan in een ijzeren bak, waarin ze oude takken verbranden hun eten gelegd. Abdullah vroeg of ik er bij kwam zitten, nou OK!. Ik kreeg ook zo’n pakketje uit de barbeque, brood met daarop van alles: paprika, rundvlees, heerlijk gekruid. Toen ik het aanpakte voelde ik iets raars bij mijn been, het bleek dat er wat vet op mijn nylon wandelbroek was gevallen.  Gevolg: twee gaten en een pijnlijk been….toch maar opgegeten. Heerlijk! Nog even verder gepraat, de drie kwamen oorspronkelijk uit Marokko: Hassan, Abdullah en Achmed. Net als in Nederland  doen “buitenlanders” het vuile werk.Gisteren kwam ik ook al een Portugees tegen en in de  Champagnestreek weken veel Polen em Roemenen.
Net als in Nederland is hier ook een partij, die het nodig vind om de buitenlanders overal de schuld van te geven: Front National met Le Pen, vergelijkbaar met Wilders in Nederland.
De Fransen, de Nederlanders verrekken het om het vuile werk te doen. En gaan vervolgens die “buitenlanders” overal de schuld van geven. Is het dan raar dat de jongste generatie radicaliseerd en sommigen richting Syrië vertrekken?
Ik at gezellig een Marokkaans broodje en vroeg of ze zelf wel wijn dronken..”Nee, geen alcohol, moslims drinken geen alcohol.
En zo kwam ik in Chablis aan en weet vanaf vandaag dat het niet alleen Franse wijn is, er zit een Marokkaans smaakje aan….
In Chablis vond ik via Bureau van Tourisme een goedkope slaapplek, alweer via La Paroisse, een kerkelijke instelling, die het goed voorheeft met de Pellerins, de pelgrims, de pylgers, met mij.

image

.

.

2 thoughts on “Marokkanen en witte wijn

    1. Ha Boacke, as’t ek sa’n broek vast moast oppasje by fjoer en by it iten kokjen. Ik ha ek al sa’n broek fuortgooid omdat in de underste stukken als pannelappen doe bruke….
      Wat foar de Rijdende Rechter of Kassa!

      Leafs ut Vezelay, Pylgerbroerke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s