Ik spoor niet, ik wandel.

Dag 6:
Zo, wat heb ik heerlijk geslapen bij de zusters, een heerlijk bed, gedouched, was gedaan en heerlijk gegeten. Vanmorgen deed dezelfde zuster me uitgeleide en kwam me nog vertellen dat de madam, waar ik vannacht slaap na vijf uur thuis zou zijn en niet om drie uur, zoals afgesproken gisteren.
Wat een liefdevolle aandacht krijg je toch als pelgrim, ik word er soms wat verlegen van. Uberhaupt vind ik de mensen hier erg gastvrij, daar kunnen wij al stugge Nederlanders nog wat van opsteken!
Na het afscheid ben ik eerst Sezanne ingelopen, het was nog vroeg: 8 uur. de kerk bekeken, daarna nog wat boodschappen gedaan. Om 9 uur was ik onderweg, het weer was weer mooi, zonnetje erbij: perfect om te wandelen. Voor de zekerheid toch maar wat zonnecrème gekocht en Labello voor de lippen. Gisteren voelde ik me door zon en wind helemaal schraal, dus nu maar wel insmeren. Ben na vijf dagen flink verkleurd…
Het was een prachtige route, ik had nog last van mijn rib, vooral met bukken was het pijnlijk. In een dorp, ben de naam even kwijt ben ik de Mairie ingelopen en kreeg daar een stempel. Toen ik vroeg of de “eglise” geopend was riep de mevroi achter de balie een man erbij met een geel hesje. Hij pakte een enorme sleutel en wenkte om mee te gaan. De kerk was aardig onderkomen, maar wel mooi. Toen wees hij naar boven en vroeg of ik de klokken ook wilde zien. Nou ja, graag natuurlijk! Via een donkere stoffige stenen wenteltrap gingen we naar boven. Over de vloer boven de kerk zelf waren latten gelegd, de vloer was aardig verrot. Via een soort ladder met ijzeren spijlen kwamen we in de toren zelf. Net toen we boven waren begon de klok te luiden. Ik klom verder naar boven, moest voorzichtig gebukt lopen, anders kreeg ik die enorme klok tegen me aan.
De vloer waar ik opstond voelde ik trillen, het leek of het hele gebouw meetrilde met het klok geluid.. Nou, wel mooi om mee fe maken. Ik beleef nog eens wat. Ik maakte nog wat foto’s en we gingen weer naar beneden.
“Merci beaucoup et au Revoir!”   “Bon journee, bon route!” krijg ik vaak te horen, ook vandaag.
Verder moest ik vandaag veel lopen lage een oud spoor, echt tientallen kilometers, beetje saai, maar de omgeving was prachtig, ik waande me weer of ik in Friesland was. Die kaalheid, die ruimte, daar hou ik van: dat doet iets met me, daar voel ik me thuis: letterlijke en figuurlijke ruimte.
Meer lucht dan aarde. Heerlijk! Helemaal als ik even later in gesprek raak met een boer met een tractor. Jammergenoeg verstond ik niet wat hij aan het zaaien was, het was iets voor in de soep en geen selderie…..
Nog mooier werd het toen even later twee herten tegenkwam die me aan zaten te gapen en ik hen. Ze kozen toch het hazenpad en ik niet, ik liep nog steeds langs het spoor.
Om even voor vijfen kwam ik een bordje tegen met daarop “Allemanche”, de gastheer, Alain had dat speciaal voor de “pellegrin” er neergezet. In het dorp, nog kleiner dan mijn geboortedorp Nijemirdum stond een jongetje met een crossfietsje me op te wachten en bracht me naar het huis van Alain en Anna. Volgens mij was hij geïnstrueerd,  ik zal het morgen aan ontbijt eens vragen. Weer zeer welkom ben ik hier, ondanks de communicatieproblemen verstaan we elkaar, met handen en voeten, woordenboekjes, pen en papier kom je een heel eind, dat zie je maar: vanaf Reims heb ik zo’n 114 km gelopen, dat is vanaf Sint Jabik in Fryslan 714 km. (Van de 3000 km).
Nog even dit: bij de spoordijk zag ik twee hele oude Jacobsschelpen liggen, zo oud dat ze uit elkaar vielen, dat mijn oog er net op viel: toeval?

image

5 thoughts on “Ik spoor niet, ik wandel.

 1. Goh Andries, het is nu al een geweldige reis, je bent nog geen week onderweg. Nog 2286 km te gaan. Wat een heerlijke gastvrije mensen. Lekker iedere dag eten , drinken en vooral uitrusten in een echt bed. Geen gedoe met tentje opzetten en afbreken😀 Geniet met volle teugen van de mooie franse omgeving en wat leuk die spontane uitnodigingen om iets te bekijken. Hopelijk krijg je nog vaak een spontane uitnodiging. Geeft een speciaal tintje aan je reis. Groetjes Margot

 2. Hoi Andrys, het grote genieten is duidelijk begonnen. Als ik het goed zie ben je ook bezig naar de transitie van het op de weg zijn naar het ” in ” de weg zijn. Dank dat ik het weer mee mag maken op deze manier. Buen camino bon chance. Eugene

 3. Bonjour Andrys!
  Hoop na maandag ook nog je mooie verhalen te kunnen volgen!
  Ik krijg de indruk dat er best veel internet/wifi onderweg is?
  Goed vervolg ofwel ultreia et suseia,
  Hartelijke groet,
  Elisabeth

 4. Hoi Andries fijn om te horen dat het goed gaat. Het is inderdaad de gewoonte om de sleutel bij de Maire te halen de meeste kleine kerken zijn dicht. Bon Camino ga je ook nog wel horen en in Spanje Buen Camino Goede Reis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s