Kibbeling met knoflooksaus op Aswoensdag

image

Vandaag kwam ik uit de nachtdienst. Om weer lekker in het ritme te komen van alledag besloot ik een lange wandeling te maken.
Het was grijs en mistig buiten, in de Heldense Bossen kwam ik gelijk een bekende tegen, Hans.
Ik moest vanzelf alles vertellen toen hij mijn rugzak, staf en schelp zag. Hans is een levensgenieter en houdt ook van wandelen, dus reageerde hij enthousiast.
Voor Baarlo pauze gehouden en koffie gedronken op een bankje. Toen ik weer verder liep, kwam er een man naast me lopen, die wilde ook van alles weten over mijn lange  wandeling. Voor Baarlo sloeg hij rechtsaf, leuk om zo hele verhalen te vertellen tegen een wildvreemde.
In Baarlo stond bij het plein voor de kerk een viskraam, hier een lekkere portie kibbeling gekocht. De visboer vertelde dat hij veel “hieringslaai” verkocht op Aswoensdag. Na de carnaval halen de “echte”katholieken een askruisje in de kerk en een bak “hieringslaai” bij de visboer. “Hieringsjille”noemen ze dat hier. Nou, ik had meer zin in kibbeling en at die op bij een bankje bij een beeld van Shinkichi Tajiri, een Amerikaans-Nederlands beeldend kunstenaar van Japanse afkomst, die heeft gewoond in Baarlo. Er staan verschillende van zijn knopen-beelden in Baarlo. Echt mooi.
Ik besloot naar de veer naar Kloosterdorp Steijl te gaan, ik twijfelde of ik links of rechts van de Maas zou gaan lopen. Toch maar richting Steijl gegaan, daar ben ik in de Kapel van de Roze Zusters gaan zitten, mediterend over mijn Reis over drie weken, over mijn afwezigheid thuis, over mijn kinderen. Eventjes stil, en dicht bij mezelf. Toen ik uit de Kapel liep kwam er net een Zuster aan op de fiets: ook zij wilde alles over mijn Reis weten en ze was heel enthousiast en vertelde dat ze de laatste vijftig kilometers naar Santiago de Compostela had gelopen. Ik kreeg een agenda van haar, met op elke dag een heilige….mijn dag kan niet meer stuk!
Ik nam afscheid en bedacht dat iets verder op oude bekenden van me wonen, Toine en Anita, Toine heb ik twee jaar geleden voor het laatst gezien toen hij ook meeliep met gehandicapten in Nijmegen. Hij heeft me toen nog eens opgevangen toen ik er de vierde dag helemaal doorheen zat. Toine is met fiets en te voet naar SdC geweest, dus ik was benieuwd naar zijn verhaal. Ik schrok toen hij vertelde dat Anita aan de chemokuur is: borstkanker, ik schrok toen ik haar zag met een mutsje op. Anita, die altijd zo blakend overkomt, nu ook al geveld door die rotziekte. Anita was er niet heel dramatisch over, ze kwam bij mij heel realistisch over, gewoon zoals het is, na de chemo wordt ze geopereerd en dan is het afwachten.
Toine kwam direct al met boekjes, hij heeft de Reis gemaakt in 2000, dus er is nogal wat veranderd. Toen hij liep was het veel minder druk en was het moeilijk aan routeboekjes enz. te komen. Onder het genot van lekker bakje thee fijn zitten filosoferen over waarom mensen lopen en wat je tegenkomt. Leuk om een ouwe rot tegen te komen met deze ervaring. Ook kletsten we nog over de tijd dat Anita op de Pannesjop werkte en wie ze nog wel eens tegenkwam. Mooi om herinneringen op te halen. Ik nam afscheid, heb ze nog het adres van deze blog gegeven en ben richting Tegelen, Venlo gaan lopen.
Ik realiseerde me al lopend dat ik in maart 2015 precies 29 jaar in Limburg woon, ik ben in 1986 begonnen op de Pannesjop als groepsleider en dat zelfde jaar getrouwd met Mariet. Tegelen, Venlo, Blerick, Maasbree, daar speelde toen mijn leventje af, ik was dus toen 29 jaar. Volgend jaar groot feest dus! Inburgeringsfeest…..
Het werd ondertussen steeds donkerder, via de nieuwe stadsbrug liep ik naar Hout-Blerick en bedacht dat ik in de Boekend wel de bus kon pakken. Helaas zag ik die net wegrijden toen ik er aan kwam lopen, dus ben ik doorgelopen tot Maasbree, waar ik nog net een bus kon laten stoppen, om acht uur vanavond was ik weer thuis.
Na de douche, wat eten nu eerst een Wittems Kloosterbiertje, een Gerardus, wel gepast na zo’n “heilige”dag dacht ik zo.

oP1130030

6 thoughts on “Kibbeling met knoflooksaus op Aswoensdag

 1. mooi verhaal Andrys! en dan ook nog met bier uit Wittem van de CssR(Redemptoristen)!
  Grtjs
  Elisabeth

  1. Ik ken ‘t Elisabeth, op bijeenkomst van Genootschap in Roermond was ik naar lezing van Henk Erinkveld geweest, die te voet ging van Wittem naar Materdomini, bij Napels, waar het graf is Sint Gerardus.

 2. Hoi Andrys,

  ben even op internet aan het surfen en kom bij je nieuwe site uit.
  Ziet er inderdaad veel strakker en mooier uit dan bij “Waarbenje.nu”.
  Heb zelf vorig jaar van Vezelay naar St. Jean Pied de Port gewandeld in precies 31 dagen en ik heb me nu uiteraard aangemeld als je volger.
  Zelf loop ik dit jaar de 4Daagse van Nijmegen.
  Veel succes en hopelijk goed weer en de groeten uit Horst.

 3. Hoi Fred, leuk dat je me gaat volgen! Wanneer loop je van St-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela? Succes met de 4-daagse in Nijmegen! Ik heb daar twee jaar geleden nog meegelopen, maar had het helemaal gehad met die drukte….Ik zoek toch meer de rust. Groetjes Andrys

 4. Dag Andrys,

  voor mij is het een soort van bucketlist. Sommige dingen moet je in je leven hebben meegemaakt. Door diezelfde drukte heb ik de 4Daagse nooit eerder gelopen.
  Het laatste deel van mijn Camino wordt 2016 of 2017 (weer even wat vrije dagen bijeen sparen).
  Beterschap en nogmaals succes.

  1. Hoi Fred, ik heb 2 jaar geleden in Nijmegen gelopen met groep gehandicapten, eerder liep ik in 1980 of 81 ook daar met gehandicapten. Ik was geschrokken van de drukte, commercie. De hele kermis eromheen.
   Ik zoek toch meer de stilte, daarom spreekt mij de Camino Francés niet aan en is het plan om via de kustroute en Camino Primitivo te lopen. Ik wens jou ook veel succes, ben benieuwd hoe jij Nijmegen beleefd….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s