Waarom eigenlijk?

351px-Pelgrim_met_lepel_,_tekening_van_Pieter_Breughel_D.O._1525_-_1569

Wat staat er over pelgrimeren eigenlijk op Wikipedia? Ik loop vanzelf niet zo maar wat te wandelen!

Een bedevaart of pelgrimage is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. Het kan zijn dat de plaats verbonden is met de stichter of een heilige van een religie, of op een andere manier een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van een religie. Ook kan het een plaats van een openbaring, een verlichting of een religieus bovennatuurlijk wonder zijn.

Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen; om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om ‘de ervaring’; ‘om er geweest te zijn’; of om andere mensen te ontmoeten.”

Die bovengenoemde redenen spreken mij aan, dat is precies mijn motivatie om naar Santiago de Compostela te willen lopen. Afstand nemen van het dagelijkse bestaan, bezinning, inspiratie opdoen, nadenken over het waarom, over het leven. Tijd nemen, dat is het vooral.

En het spreekt me aan dat het doel van de de pelgrimage naar Compostela is de Europese eenheid en de verbroedering van de volken en culturen te bevorderen. De pelgrims, uit alle delen van Europa op weg naar het heiligdom in Spanje, symboliseerden de Europeanen die zich tezamen inzetten voor het ene doel: een welvarend en vredelievend werelddeel.

Een kroniek uit 1100 vertelt dat Karel de Grote in een droom een weg van sterren langs de hemel zag; beginnend bij de Friese Zee -de Noordzee- en over heel Europa buigend naar Galicië. Jacobus verscheen hem en beloofde hem:  “Tot het einde van de tijd zullen pelgrims van zee tot zee trekken“.
De aardse weg spiegelde zich in de lucht: in de zomernachten wijst de Melkweg aan de hemel de weg naar Finisterra “het einde der aarde”.

Nou, redenen genoeg dus om een lange wandeling te maken en hier en daar een kaarsje op te steken. Baat het niet, het schaadt, denk ik ook niet….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s