Flinke wandeling door de sneeuw

P1070620

Vannacht was er een flink pak sneeuw gevallen, het zag er prachtig uit toen we vanmorgen op stonden. Ans moest gaan werken én ik besloot om een oefen-wandeling te gaan maken.
De lange onderbroek, het thermoshirt weer aan, warme koffie in de thermoskan, die ik van tante Henny kreeg, toen ik daar was met de jongens vorig jaar.
Oranje hoes om de rugzak, muts op en handschoenen aan.
De handschoenen had ik al gauw uitgedaan, de oranje hoes bleek ideaal, omdat het een beetje dooide, viel er water uit de bomen. Op deze manier bleef alles fijn droog.
Het was zo mooi overal, door de sneeuw, het lopen ging niet echt omdat ik om de drie minuten weer aan het fotograferen was. Ook maakte ik nog een filmpje over knisperende sneeuw, ik vond dit een heel ouderwets geluid, ik moest denken aan de winter van 1963, toen we met een slee naar onze Pake gingen. Pake Doorenspleet. Die woonde niet in het dorp, maar op Nij Amerika, midden in de bossen bij Nijemirdum. Ik herinner me dat er hoge sneeuwduinen lagen en dat we op die dag met de slee door het bos gingen. Het was stralend zonnig weer, net zoals vandaag. Ik was net zeven jaar. Mijn broer Henk en mijn zusjes Tineke en Rens waren erbij.
Leuk om die herinnering te krijgen, terwijl ik in mijn eentje door de Heldense Bossen richting Brookberg, Roggel loop. Ik herinner me vooral het plezier, een gelukzalig gevoel. Nou, dat heb ik vandaag dus ook!
De rugzak irriteert altijd even als ik begin met lopen. Met de eerste pauze moet ik dan de banden wat bijstellen én dan gaat het beter. De volgende stop doe ik dat nog eens, nou en dan voel ik niet eens dat ik loop met een rugzak.
Ik wil op de oranje hoes nog wel een schelp tekenen met zwarte stift, omdat de Jacobschelp eronder komt te zitten. Ik zit te denken om de Jacobschelp en de wulk of kinkhoorn, in het frieshulk” er op te tekenen.
Gisteren waren Ans en ik bij Tante Henny en Andrea en zij kwamen op het idee, om tot april nog niet te gaan kamperen, zij wilden wel een bijdrage doen, zodat ik extra kosten voor bed & breakfast, logies niet hoef te maken. Nou, dat neem ik graag aan!
Voordeel is dan ook, dat ik tent niet mee hoef te nemen het eerste stuk na Reims. Als ik bijna in Nevers ben, eind maart komt Ans met de kinderen én kan zij de tent meenemen. We hebben dat weekend van de 28ste maart een huis gehuurd in Lurcy-le-Bourg. Vlak bij Nevers. Dat scheelt wel drie kilo!
Toch vandaag met de hele bepakking gelopen, ik denk dat het grootste gedeelte van Frankrijk ik toch met de tent aan de wandel ga. Ik vind het zelf heel prettig dat als ik geen slaapplek kan vinden; ik kan dan altijd nog wild gaan kamperen. Dat is me de vorige keer in België goed bevallen.
Vandaag tijdens lopen kwamen de gedachtes weer, over geloof, over twijfel, over waarom ik eigenlijk loop. Eigenlijk zou ik die gedachten direct op moeten schrijven. Want ‘s avonds ben je het weer kwijt.
Vandaag dus wat aantekeningen gemaakt in het notitie-boekje. Ik hoop dat ik het nog kan gebruiken voor de blog.
Het mooiste was toen ik het cafeetje bij de Noordervaart vanmiddag instapte, om daar een goulashsoep te eten: “Het is zo stil in mij” van Van Dik Hout, klonk het door de luidsprekers, precies de juiste woorden bij het juiste gevoel. “Stil in mij”, dat voel ik zo vaak als ik aan de wandel ben. Stil door wat ik zie in de natuur, stil omdat ik in mijn eentje loop, stil. Alleen de knisperende sneeuw, de voetstappen, een vogel. Stil. In gedachten soms heel ver weg.
Heerlijk is het om door de cadans van lopen soms zo ver van de wereld te zijn.
Ik verheug me steeds meer op 9 maart, de twijfels vallen langzaam weg.
Ik ga mijn eigen weg lopen!

6 thoughts on “Flinke wandeling door de sneeuw

 1. Hi Andries, op je vorige bericht gaf ik een reactie maar zie ik niet terug?
  Ik wil je dus nogmaals een buen camino wensen!
  Ik vertrek op 16maart vanuit Maastricht! Je zult me wel voorblijven dus!
  Ultreia hartelijke groet Elisabeth

  1. Hoi Elisabeth, leuk dat je me volgt! Ik heb je berichtje gehad, maar per ongeluk met een dubbel bericht verwijderd. Ik moet nog even wennen aan deze nieuwe site. Jij heel veel succes, Ik heb echt genoten van dast stuk door Belgie. Buen Camino, als je flink doorstapt haal je me misschien nog in…….
   Groetjes Andrys

 2. Dag Andrys,
  Snap dat je moet wennen aan de site, ik ben er al uren zoet mee.. maar het lukt nog niet helemaal, grrr.
  Jou inhalen.. nee dacht het niet.. Ben niet van plan om te gaan hardlopen 🙂
  Maar als je voor 16maart in de buurt van Nijmegen ben.. welkom!
  Buen Camino!
  Elisabeth

  1. Hoi Elisabeth,
   Nog even reageren op jouw reactie, die ik had verwijderd: “koester het kind in jezelf”. Dat doe ik elke dag en dat hoop ik nog heel lang mogen doen!
   Vraagje: heb je al een site op WordPress? Ben ook benieuwd naar jou ervaringen op het Camino-pad…

   groetjes, Andrys

 3. Hoi Andrys, bedankt dat je me bent gaan volgen via mijn blog http://www.wandelenenmeer.wordpress.com. Inmiddels volg ik jou ook. Het is inderdaad waar dat het je wel wat tijd en energie kost om de blog helemaal zo te krijgen dat je tevreden bent. Succes met je voorbereidingen… Geniet ervan en vergeet niet “de weg zelf is je bestemming”!
  Hartelijke groet van Mirjam.

  1. Hoi Mirjam, leuk dat je me ook volgt, ook vandaag zit ik weer mijn tijd te verdoen met zaken verkeerd te doen op deze blog. Laat mij maar wandelen!
   Daar geniet ik echt het meest van, op weg zijn, waar dan ook naar toe.

   Groetjes,
   Andrys

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s